Mondkapjesplicht in Nederland: wat kunnen we verwachten?

Mondkapjesplicht in Nederland: wat kunnen we verwachten?

Foto: Pexels

Sinds het Kamerdebat van 30 september is het onderwerp ‘mondkapjes’ bijna niet meer uit de media weg te denken. Op dit moment geldt nog een dringend advies om een mondkapje te dragen. Er bestaat wel een kans dat het dragen van een mondkapje binnenkort verplicht wordt, net als in landen als Frankrijk, België en Italië. Maar wat kunnen wij eigenlijk verwachten in Nederland als dit gebeurt?

Caroline Bruins komt uit Alphen aan den Rijn, maar studeert momenteel in Frankrijk. Zij vertelt hoe zij de mondkapjesplicht daar ervaart.

Twee op de drie Nederlanders zijn het met Caroline eens: het verplichten van mondkapjes in Nederland zal volgens hen een effectieve maatregel zijn. Ook steeds meer politieke partijen stemmen voor een landelijke mondkapjesplicht.

“Mensen willen gewoon meer duidelijkheid”, vertelt huisartsassistente Miranda van Rijn. “Op dit moment verschillen de regels vaak per regio. Dat zorgt ervoor dat heel veel mensen niet meer snappen welke regels nu wel en niet voor hen gelden”.

De Rijksoverheid meldt dat de invoer van een mondkapjesplicht niet betekent dat de anderhalve meter-regel niet meer geldt. De mondkapjes zijn namelijk een middel om verspreiding van het virus te verminderen op plaatsen waar de afstand niet kan worden bewaard. “Mondkapjes kunnen er helaas niet voor zorgen dat niemand elkaar meer aan kan steken”, aldus Van Rijn. Toch heeft het volgens haar wel nut om er een te dragen in openbare ruimtes. “Een mondkapje houdt niet 100 procent van de virusdeeltjes tegen, maar wel veel meer dan wanneer je hem niet draagt. Als we een lockdown willen voorkomen, moeten we alle hulpmiddelen inzetten”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *