‘Het virus houdt niet op bij de grens’

‘Het virus houdt niet op bij de grens’

Bron: Geerte Vierwind

MONTFERLAND- snel even de grens over om voor een paar euro minder goedkoper te tanken. Veel inwoners in Montferland doen dit maar al te graag. Een uitstapje naar de oosterburen is dan er gewild in de gemeente in de provincie Gelderland. Het verplicht dragen van een mondkapje tijdens het tanken in Duitsland was al ingevoerd. Daar kwam toen bij dat Duitsland Gelderland als risico gebied had bestempeld. 

De maatregelen

Op de verschillende tankplaatsen in Duitsland is te zien dat alle bezoekers zich netjes aan de regels houden. Iedereen gaat naar binnen in de toegewezen ingang en gaat weer naar buiten waar het bordje ‘uitgang’ op hangt. Ook word er gebruik gemaakt van het mondkapje, want dat is tenslotte verplicht op de tankplaatsen in Duitsland. Zo gauw er mensen de auto uit gaan om af te rekenen wordt het mondkapje te voorschijn gehaald. Hier kan je dan volgens Susanne Scholten ook niks van zeggen. Scholten gaat geregeld tanken in Duitsland. Het is dichtbij en de benzine is er goedkoper dan bij de Nederlandse tankstations.

In de maand oktober heeft Duitsland de provincie Gelderland, als een van de laatsten van Nederland, ook op rood gezet. Hierdoor was ook de provincie Gelderland een risicogebied voor onze oosterburen.Wat houdt dit dan in? Mogen we nu nog wel de grens over om de auto vol te gooien met goedkopere benzine?

Onduidelijkheid 

In het weekend van 2 oktober kwamen er nieuwe regelingen. Er waren nieuwe regelingen van kracht voor klein grensverkeer. Klein grensverkeer is een bezoekje over de grens die minder dan 24 uur in beslag neemt. In dat weekend waren er veel onduidelijkheden. Zo kon je tijdelijk even niet meer tanken in Duitsland. Wel bleef dit nog lang onduidelijk voor veel mensen. De regeringswoordvoerders van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben direct na dat weekend laten weten dat de regelingen die voor klein grensverkeer gelden waren geschrapt. Deze twee deelstaten zijn de enige deelstaten die nog  klein grensverkeer toe laten. Zij zien dan ook nog af van een meldingsplicht.

Wel is het zo, als je langer dan 24 uur de grens over gaat de meldingsplicht van kracht is. Dit houdt in dat je met een recente testuitslag moet kunnen aantonen dat je niet besmet bent met het corona virus.

Heb je geen negatieve corona test, die niet ouder is dan 48 uur, op zak dan moet je je bij aankomst preventief laten testen. Dan krijg je wel gelijk het verzoek om in zelfquarantaine te gaan voor 14 dagen of totdat blijkt dat de uitslag negatief is.

Onder aderen Scholten was zich hier niet van bewust. Na een gesprekje met Scholten te hebben gehad, was ze wel op de hoogte van de maatregelen en de consequenties daarvan. Nu is het ook voor haar minder onduidelijk. ‘Ik zie soms door de bomen het bos ook niet meer. Al die verschillende maatregelen, daar word ik soms een beetje onzeker van,’ vertelt Scholten mij.

Grenscontroles 

De grens zit tot op heden niet dicht. Je kunt nog gewoon de grens over. Tijdens de eerste uitbraak van het corona virus in maart en april was er vanwege de nauwe band tussen Nederland en de twee deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen geen sprake van vaste grenscontroles. Deze grenscontroles zijn ook nu niet van toepassing.

Wel kunnen agenten steekproefsgewijs automobilisten staande houden nabij de grensovergang. Zij kunnen bezoekers vragen om een corona test. Zoals hiervoor uitgelegd, kan het hebben van geen negatieve corona test gevolgen hebben.

Wie zich niet aan de corona regels houdt loopt de kans om een boete krijgen. De regels gelden nog zolang Nederland als risicogebied wordt aangeduid.

De Nederlanders gaan nog gewoon de grens over

Het korte en goedkope tankbeurtje over de grens valt in een gegronde redenen om naar Duitsland te reizen. Tot op heden kunnen de bezoekers van de Gelderse gemeente Montferland nog gewoon hun benzine bij de oosterburen halen. Wat vinden de inwoners van deze gemeente hier van?

We gaan de grens over

Reporter Geerte Vierwind ging op pad. Ze heeft enkele uurtjes bij een tankstation in Elten gestaan en sprak daar met verschillende Nederlanders die eventjes kwamen tanken. Ze sprak onder meer met Susanne Scholten, Ellen Hulshof en Hermano Chin. Zij brengen geregeld een kort tank bezoekje over de grens. Want haar auto vol tanken doet Scholten het liefst bij onze buren. ‘Het scheelt mij best wat geld, daarom is het fijn dat ik nog gewoon kan tanken’, geeft Scholten aan. Wat vinden zij ervan dat ze nog steeds kunnen tanken in Duitsland? Moet Duitsland niet gewoon de grens dicht gooien?

Michael Irikx, woont al bijna 21 in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij is hier gaan wonen omdat zijn ouderlijk huis in Arnhem te klein voor de familie werd. Want toen Irikx 3 jaar was kreeg hij er een broertje bij. ‘In Arnhem wonen met twee volwassenen, twee kinderen en een hond is een beetje krap’, vertelt hij mij. Hij begrijpt het dat steeds meer Nederlanders eventjes de grens over gaan om hun auto vol te tanken. Wat vindt hij hier als inwoner van Duitsland hier nou van? Vindt hij het nog wel veilig dat er verschillende nationaliteiten de grens over komen?

Over de auteur

Geerte Vierwind

Verhalen aan het licht brengen die gehoord moeten en mogen worden, dat is wat ik Geerte Vierwind graag doe. Geregeld praat ik met mensen die wat bijzonders en interessants te vertellen hebben. Soft nieuws is het journalistieke genre waar ik me in verdiep. Tot dusver ben ik tweedejaars journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht. Om mijn journalistieke pad te volgen is hier mijn eigen persoonlijke site waar je alles op de voet kunt volgen. Ik zou zeggen neem een kijkje en laat me weten wat je ervan vindt. Dat kan via een mailtje of een berichtje op een van mijn sociale media kanalen: Instagram, LinkedIn of Facebook. Mijn digitale cv: https://www.linkedin.com/in/geerte-vierwind/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *