Krijgt Polen LHBTQ+ rechten?

Krijgt Polen LHBTQ+ rechten?

Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

UTRECHT – Gelijke rechten. Het is iets wat we hier in Nederland al door en door kennen, maar in veel landen is dit slechts een droom voor velen. Polen is zo’n land waar homoseksuelen en andere leden van de LGBTQ+ community nog niet dezelfde rechten hebben als anderen. Afgelopen week hebben 50 ambassadeurs Polen opgeroepen om deze rechten toch te waarborgen.

Dit jaar is Andrezj Duda voor de derde keer verkozen tot president van Polen. Hij is conservatief en werft zijn meeste stemmers in kleine, dorpjes waar veel boeren wonen. Sommigen gemeentes in het zuidoosten van het land hebben zichzelf vrijverklaard van de ‘LGBTQ+ideologie’, en Duda valt hen niet in de reden. Ook heeft hij zelf periode meerdere homovrije zones in het land ingesteld. Veel lof voor de mensen die op hetzelfde geslacht vallen heeft ‘ie dus niet.

Nederland staat bekent als voorloper op het gebied van homo-emancipatie. “Ik ben blij dat ik hier als homo geaccepteerd wordt, maar ik zie weinig vooruitgang als het gaat om acceptatie”, zegt Mishel Boxton, lid van de LHBTQ+ community. “Als je een gekleurde gay-vlag in je tuin ophangt, kan ik je verzekeren dat je eieren op je ramen krijgt. Ik ben af en toe ook bang als ik samen met mijn vriend hand in hand door de stad loop. Ik hoor zo veel verschrikkelijke verhalen”, meldt Kevin Dijksta, medelid van de community.

Online staat het vol met de gruwelijkste verhalen over homostellen die niet geaccepteerd worden door de maatschappij. Het is gek om dan te zien dat landen als Japan en Italië Polen oproepen om de rechten van de community toch te waarborgen. Zelf lopen zij nog flink achter op het rechtensysteem en de acceptatie in het land. Is dit hypocriet?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *