Coming Out Day: “Een mooie dag om een paar mensen het hart onder de riem steken”

Coming Out Day: “Een mooie dag om een paar mensen het hart onder de riem steken”

Links: Matthew van Londen - Rechts: Jesse Reemeijer (bron: Jessica van der Mark)

VEENENDAAL – De Coming Out Day van afgelopen zondag 11 oktober stond volledig in het teken van dat iedereen zichzelf kan zijn. Het was namelijk de nationale Coming Out Day. Net zoals voorgaande jaren werden er allerlei initiatieven georganiseerd die het ‘uit de kast komen’ zouden moeten stimuleren. Dit jaar werden de initiatieven door de coronacrisis voornamelijk online georganiseerd.

 Zo hijst Utrecht de nieuwe Progress Pride vlag voor het stadskantoor. Net zoals voorgaande jaren wordt er in dezelfde periode de regenboogvlag gehesen. Alleen dit jaar is er een speciale vlag komen te wapperen, die nog meer exclusiviteit moet betekenen.

De vlag beschikt over nieuwe kleuren die erbij zijn gekomen. Namelijk de kleuren zwart, bruin, blauw, roze en wit stralen in de lucht. Deze nieuwe kleuren hebben een speciale betekenis, ze staan namelijk symbool voor lhbti-personen van kleur, transgenders, non-binair en voor personen die met hiv of aids leven of er zelfs aan zijn komen te overlijden.

Vanwege de ontwikkelingen rondom corona en de coronamaatregelen konden verschillende initiatieven niet door gaan. Walk of Love, de Canal Pride en het Midzomernacht zijn hier onder andere de dupe van geworden.

Deze dag staat dus elk jaar weer volledig in het teken ervan dat iedereen mag zijn zoals ieder persoon zou willen zijn. Dat is dus iets waar Matthew van Londen en Jesse Reemeijer voor staan. Zo deelt Matthew onder andere verschillende foto’s op zijn Instagram pagina met de tekst; The genderfuckery of it all. In deze reeks met foto’s deelt hij open en eerlijk zijn verhaal over zijn worstelingen met de normen van de samenleving op het gebied van gender.

Het zelfde geldt voor Jesse. Jesse heeft onder andere zijn coming out verhaal gedeeld in de Gaykrant. Ook zet hij zich samen met onder andere de organisaties COC en GSA Netwerk in voor deze dag. In eerste instantie was het de bedoeling dat er voorlichtingsmiddagen werden georganiseerd voor scholen waarbij Jesse met COC en GSA Netwerk zich in zetten voor de LHBTI community. Helaas liepen door corona deze plannen in de soep en hebben ze het via sociale media voort gezet. Dit met een mooie betekenis volgens Jesse; “Een mooie dag om een paar mensen het hart onder de riem steken en er even extra aandacht aan te besteden”.

Benieuwd naar het bijzondere en persoonlijke verhaal van Matthew en Jesse over wat de Coming Out Day voor hen betekend? Luister dan hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *