Situatie in vluchtelingenkamp Kara Tepe mogelijk nog slechter dan in Moria

Situatie in vluchtelingenkamp Kara Tepe mogelijk nog slechter dan in Moria

Het gaat niet goed in Kara Tepe. Foto: Daphne Wesdorp

GRIEKENLAND – Een kleine maand geleden is vluchtelingenkamp Moria op Lesbos afgebrand. Alle 10.000 vluchtelingen werden overgeplaatst naar een nieuw kamp, Kara Tepe. Maar de omstandigheden in dit kamp zijn mogelijk nog slechter dan Moria. “Journalisten worden niet toegelaten in het kamp.”

Daphne Wesdorp is student culturele antropologie en is in Griekenland om de vluchtelingen daar te helpen. Momenteel is zij aanwezig in kamp Kara Tepe, ze spreekt daar met mensen en legt de situatie vast met haar mobiele telefoon.

Het eten in het kamp is vaak over de datum of niet goed gekookt. “De rij voor maaltijden duurt vaak ook 3 of 4 uur”, zegt Daphne. Ook voor drinkwater en toiletten staan lange rijen. In het oude kamp, Moria, hadden mensen nog de spullen om zelf maaltijden te koken. Dit is nu niet meer mogelijk.

Sinds een onweersbui een paar dagen geleden staat een groot deel van het kamp ook onder water. Dit water stroomt onder de tenten door, mensen slapen hierdoor in koude, natte omstandigheden. Ook is er veel angst voor de komst van de winter. In de zomer was het nog uit te houden. Nu dat het snel afkoelt is het gezondheidsrisico vele malen groter.

Ook is het kamp getroffen door een corona uitbraak. Er zijn een aantal mensen in quarantaine door deze uitbraak. Een stuk of 50 vluchtelingen verblijven in een afgezet deel van het kamp. Volgens de overheid mogen er door deze kleine corona uitbraak ook geen journalisten het kamp in. Hierdoor is internationale verslaglegging van de situatie in het kamp schaars. Daphne denkt zelf dat de Griekse overheid niet wil dat de buitenwereld te zien krijgt hoe het er in het kamp aan toe gaat. Aangezien Daphne niet op Lesbos is als journalist, kon zij gewoon naar binnen lopen.

Ik heb Daphne geïnterviewd over de situatie in Kara Tepe. Luister hier de reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *