Kinderen vanaf vijf jaar naar de basisschool

Al jarenlang is het lerarentekort een probleem in Nederland. De scholen en zelfs de regering proberen keer op keer een passende oplossing te vinden. Schoolbesturen van verschillende scholen in de Randstad hebben nu weer een nieuwe mogelijk oplossing bedacht: kinderen gaan pas vanaf vijf jaar naar de basisschool.

Het is zo dat kinderen in Nederland vanaf vijf jaar leerplichtig zijn. Maar de meeste kinderen in Nederland gaan al vanaf vier jaar naar school, soms niet meteen hele dagen maar om gewend te raken aan het schoolritme. Ook is het zo dat de kinderdagverblijven alleen kinderen tot en met vier jaar toelaten.

Als de maatregel dus wordt toegepast, en kinderen vanaf vijf jaar op school kunnen beginnen, zou dit problemen kunnen opleveren voor de ouders van de kinderen. Vooral werkende ouders krijgen er last van want ze zullen hun kinderen voor een jaar ergens moeten onderbrengen wat geld zou kosten of ze moeten minder gaan werken wat financieel ook niet goed zou kunnen uitpakken.

Voor de kinderen zelf zou het kunnen betekenen dat ze mogelijk een leerachterstand oplopen. Doordat ze uit de routine van het kinderdagverblijf worden gehaald kan het moeilijker worden om weer in het ritme van school te komen.

Deze maatregel wordt dus als oplossing gezien maar brengt meer mogelijke problemen met zich mee. Uiteindelijk zal er een oplossing gevonden moeten worden waar de kinderen zelf geen last van hebben en die de huidige problemen in het onderwijs kan oplossen.

Verslaggever Mohini Sukhai spreekt directrice Anne Bloemarts van basisschool De Drie Linden over deze maatregel en of zij het zelf zou toepassen op haar school. Ook moeders en leraressen geven hun mening over het eventuele toepassen van deze maatregel.

Foto: Mohini Sukhai

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *