Er wordt gezocht naar een ‘zondebok’

Er wordt gezocht naar een ‘zondebok’

Nederland- Jong tegenover oud en andersom. “De coronacrisis komt door de feestende jongeren tijdens de zomervakantie”. Of “ouderen moeten gewoon binnenblijven”. De huidige coronacrisis legt de nadruk op de generatiekloof tussen jong en oud. De twee diverse bevolkingsgroepen leven langs elkaar heen, moeten we dat willen?

 Opleving

Een mogelijke verklaring voor de groeiende kloof tussen jong en oud zijn de vele meningen over het huidige coronabeleid. Zo vond de ene twitteraar dat het leven door moest gaan en de ouderen dan maar binnen moesten blijven. De andere twitteraar op leeftijd reageerde fel en vond dat ouderen net zoveel rechten hebben dan jongeren. Toen berichten naar buiten kwamen en er gesproken werd van een triage binnen de gezondheidszorg, was het de druppel die de emmer deed overlopen. Over het algemeen zie je nu een beeld waarin de jongeren de oudere de schuld geeft van de coronacrisis en oud jong de schuld geeft. Maar is dit de eerste keer, dat we dit zien gebeuren?

Samen, niet apart

Alex van Scherpenzeel, senior beleidsadviseur van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO), is van mening dat een onderscheid maken op basis van leeftijd ons niet verder gaat brengen. “Je hebt elkaar juist nodig op dit moment. Elkaar de schuld geven brengt ons niet verder.”  Volgens hem zien we ‘het kiezen van een zondebok’ al wel vaker gebeuren in de geschiedenis. “Achter elk probleem zit altijd een groep die je de schuld kan geven, terwijl dit misschien helemaal niet zo is.” Als voorbeeld noemt hij de verwijten naar jongeren toe over dat zij de oorzaak zijn achter het groeiende aantal coronabesmettingen na de zomervakantie. Volgens hem is ook dat niet de oorzaak.

Stigmatisering

Eerder liet de ANBO weten niets te zien in de ouderenuurtjes in de supermarkt. Volgens de bond zorgt dit voor stigmatisering richting ouderen vanuit andere groepen in de samenleving. Maar deze uurtjes zijn er voor de bescherming van ouderen, waarom ziet de ANBO dit dan niet als hulpmiddel? “De ouderenuurtjes zijn niet nodig, omdat hierdoor andere groepen worden beperkt in hun keuze om boodschappen te doen wanneer zij dat willen.” Van Scherpenzeel noemt een hele simpele oplossing hiervoor: “Ik ga altijd naar de supermarkt als het niet zo druk is, daar zijn de speciale uurtjes niet voor nodig.”

‘Hij-zij denken’

Scherpenzeel wijst op het ‘hij-zij denken’. Volgens hem is dat een verkeerde manier van benaderen. “Het ligt zowel niet alleen aan de jongeren na de zomervakantie als aan de ouderen die dan maar binnen moeten blijven.” Hij benadrukt het voorbeeld van de aanslag op een leraar na het tonen van een spotprent. Op 4 november was een petitie voor het strafbaar stellen van het beledigen van de profeet Mohammed ongeveer tienduizend keer ondertekend. Voornamelijk door islamitische nederlanders. Volgens Scherpenzeel legt dit het onderliggende probleem van de manier van denken in Nederland pijnlijk bloot. “Dit probleem laat zien dat er weer in twee groepen wordt gedacht. We moeten samen tot een oplossing komen.”

Waarom vindt de ANBO de ouderenuurtjes dan stigmatiserend? “Omdat ouderen dan andere groepen in de bevolking hun vrijheid ontnemen om boodschappen te doen wanneer zij willen.” Volgens hem ligt de oplossing simpel: “Ik ga ook alleen op een tijdstip boodschappen doen wanneer het niet zo druk is. Daar hoeven echt geen aparte ouderenuurtjes voor worden georganiseerd. De uurtjes werken sowieso niet als er geen deurbeleid wordt gevoerd.”

Voorkant

“Als het aan de voorkant goed geregeld was, was dit allemaal niet nodig geweest. Er moet gewoon worden gezorgd dat iedereen een IC-bed kan krijgen en er geen keuzes gemaakt moeten worden tussen jong en oud.” Volgens Willemijn  (21), ligt deze oplossing niet zo simpel. Willemijn is tijdens de coronacrisis werkzaam op de IC, om de drukte te verlichten. “Er wordt sowieso niet alleen op leeftijd beoordeeld of we een patiënt opnemen. Mochten we moeten kiezen tussen twee patiënten dan spelen heel veel andere factoren mee.” Scherpenzeel vindt over het algemeen dat dit niet van bovenaf geregeld moet worden. “Je moet mensen vrij laten in deze keuze, het kan net zo goed zijn dat een ouder iemand er zelf voor kiest om niet meer opgenomen te willen worden. Dat zijn allemaal persoonlijke redenen en die zijn niet van bovenaf vanuit iemand die helemaal buiten de situatie staat te regelen of te bepalen.” Hiermee verwijst van Scherpenzeel naar de wetgevende macht in Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *