“Een wijnvlek dat past bij mij”

“Een wijnvlek dat past bij mij”

De wijnvlekken van Coen Sibbing (21 jaar)

Imperfectie, #Bodypositivity en uniek zijn. Dit zijn termen die langzamerhand belangrijker aan het worden zijn in onze samenleving. Je mag er zijn! Dat is waar steeds meer mensen voor staan. Een prothese hebben, albino zijn, de huidziekte vitiligo of hier en daar wijnvlekken hebben, dat maakt je uniek en het maakt niet uit. 

Deze verschuiving van na streven van het perfecte plaatje in de samenleving vind ik erg interessant en bijzonder. Kortom, de samenleving omarmt steeds meer de menselijke diversiteit. Het maakt niet uit hoe je er uit ziet, als je maar lekker in je vel zit. Op de verschillende social media kanalen wordt hedendaags al aandacht aan de verschuiving besteed.

Belangstelling

Ook in de televisie industrie zien we de diversiteit in mensen steeds vaker terug komen, hier is steeds meer belangstelling voor. Een voorbeeld hiervan is het RTL 4 programma ‘het perfecte plaatje’. Heel Nederland kon op 4 november zien dat de deelnemers (bn’ers) de perfectie van het imperfecte moesten fotograferen. In deze aflevering werden verschillende, hoe RTL het noemt, imperfecte mensen in beeld gebracht. Tussen die verschillende modellen zat Rosa, zij heeft een wijnvlek in haar gezicht.

Geboortevlek 

Kort of direct na de geboorte kunnen sommige baby’s een rode vlek hebben, dit heet een geboortevlek. Die vlek is onder te verdelen in twee soorten vlekken, namelijk een wijnvlek of hemangioom, ook wel aardbeienvlek genoemd. Een hemangioom ziet er bij de geboorte uit als een kleine platte, rode plek. Die plek wordt in het eerste jaar groter en dikker. Na dat jaar trekt de plek langzaam weg. Bij de meeste kinderen is het hemangioom rond het zevende jaar verdwenen. Deze plekken kunnen op lange termijn verschillende gevolgen achterlaten. Zo kan het zijn dat als een hemangioom die zich bij het oog bevindt, op lange termijn ervoor kan zorgen dat je zicht achteruit gaat. Wijnvlekken daarin tegen zijn aangeboren vlekken op de huid. Wijnvlekken zijn ontstaan door een afwijking van bloedvaatjes. Op die plek zitten veel kleine bloedvaatjes in de huid. Daardoor is de vlek roze tot paars van kleur.

Weghalen of met trots laten staan?

Om de wijnvlek weg te laten halen wordt gebruikt gemaakt van lasertherapie. Met deze therapie kan tot op de millimeter bepaald worden welk gebied aangepakt moet worden. Met een laser ontstaat een mogelijkheid om effectief in de diepere huidlaag te behandelen. Door middel van een speciale golflengte wordt er één specifiek doel in de huid bereikt zoals de vaatjes. Hierbij wordt de omringende huid niet beschadigd. Meer informatie over het weghalen van wijnvlekken vindt je onder anderen op de site van MSC.

Terugkomend op de huidige verschuivende menselijk beeld, oftewel de diversiteit, kan en mag je jouw wijnvlek ook laten staan. De vlek mag gezien worden! Iedereen hoeft er niet meer perfect uit te zien, we hoeven het perfecte plaatje niet na te streven. Youri Derksen (19), heeft een wijnvlek op zijn hand en draagt de vlek inmiddels alsof die er niet meer zit. Dat hij zijn vlek nu geaccepteerd heeft en geen zorgen meer om maakt is wel eens anders geweest. Vroeger kon hij de wijnvlek niet goed accepteren. Tegenwoordig is dat dus anders. Hij heeft zich zelf geleerd de vlek te accepteren. Youri geeft daarom aan: “denk er niet te veel van en laat je niet gek maken door anderen, blijf gewoon lekker jezelf”. “Het vervelendste is dat mensen snel conclusies trekken uit iets waar ze helemaal geen idee van hebben wat het nou precies is”, geeft Coen Sibbing (21) aan.

Beiden hebben ze de wijnvlek(ken) laten staan en hebben ze de keus gemaakt het niet te laten verwijderen. “Het voelt anders alsof ik dan een stukje van mezelf weg laat halen. Dat stukje maakt mij, maar ook anderen uniek. Waarom zal je dat willen verwijderen? Een wijnvlek dat past gewoon bij mij”, vertelt Coen.

De twee jongens hebben een verschillende kijk op hun wijnvlekken. Hoe zij erover denken en hoe hun vlek(ken) er precies uit zien hoor je in het audio item.

Over de auteur

Geerte Vierwind

Verhalen aan het licht brengen die gehoord moeten en mogen worden, dat is wat ik Geerte Vierwind graag doe. Geregeld praat ik met mensen die wat bijzonders en interessants te vertellen hebben. Soft nieuws is het journalistieke genre waar ik me in verdiep. Tot dusver ben ik tweedejaars journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht. Om mijn journalistieke pad te volgen is hier mijn eigen persoonlijke site waar je alles op de voet kunt volgen. Ik zou zeggen neem een kijkje en laat me weten wat je ervan vindt. Dat kan via een mailtje of een berichtje op een van mijn sociale media kanalen: Instagram, LinkedIn of Facebook. Mijn digitale cv: https://www.linkedin.com/in/geerte-vierwind/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *