Moslima op het hockeyveld

Moslima op het hockeyveld

Foto: Burcu Bugday

Hoorn – De islamitisch opgegroeide Burcu Bugday (25) is een van de weinige moslima’s die op de hockeyvelden te zien is. Rennend over het veld hoort ze er gewoon bij, maar ze heeft ook momenten meegemaakt waarbij ze zich gediscrimineerd voelde.

Sinds de opkomst van de ‘Black Lives Matter Movement’ is er steeds meer aandacht voor racisme en discriminatie over huidskleur. Niet alleen racisme op huidskleur en ras zijn hierdoor op de voorgrond gekomen, maar ook discriminatie van religie. Ook op de hockeyvelden meer aandacht besteed aan het tegengaan van racisme door de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. In rapport ‘Goed Sportbestuur voor verenigingen’ van de KNHB staat een regelement tegen racisme en discriminatie die wordt aangeraden om te gebruiken binnen de club. Ook de voorzitter van de KNHB, Erik Gerritsen, laat weten in een interview met Hockey.nl dat ze al bond een voorbeeld willen zijn en meer in gesprek willen gaan om problemen op te kunnen lossen.

Burcu Bugday is zo’n speelster die wel eens te maken heeft gehad met racisme op het hockeyveld. Ze speelt al sinds haar jeugd hockey. Voor de Islamitische gemeenschap was dit niet een gebruikelijk fenomeen vertelt Burcu. Ondanks alles hockeyt Burcu nu al sinds haar twaalfde en heeft ze al bij drie clubs gespeeld: WFHC Hoorn, MHC Heerhugowaard en haar huidige club HC Spire. In haar hockeycarrière heeft ze momenten meegemaakt met betrekking tot negatieve benadering van haar geloof en haar andere naam en leefstijl. Ze vertelt over hoe ze met deze situaties is omgegaan en hoe ze zich nu voelt bij haar huidige club.

Luister hier naar het hele verhaal van Burcu Bugday:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *