Windmolens op een oude afvalberg

Windmolens op een oude afvalberg

Deze week start Avri met de bouw van drie windmolens. In samenwerking met Betuwewind, een stichting die is opgericht door betrokken burgers, worden er windmolens naast de A15 gebouwd. Eén windmolen komt bovenop de oude stortplaats en twee aan weerszijden van de stortplaats.

Langs de A15 in Geldermalsen ligt er al sinds 1969 een grote, oude stortplaats die sinds 2016 niet meer gebruikt wordt op het terrein van afvalverwerking rivierenland (Avri). Om een nieuwe bestemming voor de stortplaats te vinden is er voor gekozen om er een zonnepark van te maken. In augustus 2017 is de Avri gestart met de bouw van het zonnepark. De financiering hiervan bedroeg 10,3 miljoen euro.

Het zonnepark is met een oppervlakte van twaalf hectare het grootste van Gelderland. Ook behoort dit zonnepark tot één van de aller grootste van Nederland. De ruim 34.000 zonnepanelen, leveren samen een vermogen van 9,3MWp op. Dit is voldoende om ongeveer drie duizend huishoudens van stroom te voorzien. Het zonnepark wordt onderhouden door 200 schapen, die het gras kort houden. Ook wel de ‘’natuurlijke grasmaaiers’’ genoemd. Hierdoor speelt Avri een belangrijke rol in biodiversiteit op het zonnepark. Want naast schapen is aangepast maaibeleid en het plaatsen van bijenkasten een voorbeeld van biodiversiteit op het zonnepark.

Betuwewind wilde een lokale bijdrage leveren aan een energievoorziening die duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar is. Zodat toekomstige generaties kunnen genieten van een gezond en prettig leefklimaat. Daarom hebben zij bedacht om de windmolens te plaatsen. Avri was een geschikte kandidaat, om op hun terrein windmolens te laten plaatsen. De windmolens zullen ongeveer 125 meter hoog worden, dit omdat hogere windmolens een hogere stroomopbrengst hebben.

Het unieke aan de windmolens die worden gebouwd, is dat zij technieken gebruiken die ook op zee worden gebruikt. Deze windmolens hebben namelijk de vorm van een grote buis van staal, die tientallen meters diep gaat, omdat ze nu door een afvalberg heen moeten, om voldoende stevigheid te krijgen. Ook gaan de kabels naar een centraal punt, waar al het vermogen gecombineerd wordt. In Nederland is dit nog nooit eerder gebeurd. Kees Mijdam, projectleider bij Avri, vertelt meer over de plaatsing van de windmolens.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *