Wat staat een kleurrijke redactie nog in de weg?

Wat staat een kleurrijke redactie nog in de weg?

Wensly Francisco Foto door: Gilad Perez

De Nederlandse media staan niet bekend om haar kleurrijke redacties. Uit onderzoek van NRC (2018) bleek 94,6% van de grootste Nederlandse redacties een westerse achtergrond te hebben. Dit terwijl 13,9% (CBS) een niet-westerse migratieachtergrond hebben in Nederland. YouNews sprak met vier journalisten en peilde waarom deze hervorming van wit naar meer kleur zo langzaam gaat. 

Dat de redacties in Nederland niet multicultureel genoeg zijn dat erkenden de vier journalisten. Er kwamen verschillende oorzaken uit de gesprekken. De hoofdredacteur van dagblad Trouw, Cees van der Laan, benoemde het cultuurverschil als een van de oorzaken. Personen met een niet-westerse migratieachtergrond kiezen niet genoeg voor de journalistiek. Hierdoor is het aanbod gering en dat zie je terug op de redactie.

Journalist Rufus Kain (afro-Amerikaanse achtergrond) verklaart het geringe aanbod met het gemis van herkenning voor journalisten met een niet-westerse migratieachtergrond. Zij zien nauwelijks personen om tegen op te kijken. Ook bestuurslid bij de vereniging van journalisten (NVJ) en documentairemaker bij BNN VARA Wensly Francisco (Caribische achtergrond) erkent het belang van een idool.

Wensly ziet de pure onwil van redacties om mensen van kleur een kans te geven. Volgens de documentairemaker schuilen de redacties te veel achter HBO en universiteit competenties. ‘Soms heeft een MBO’er meer toevoeging aan een redactie’, benadrukt Wensly.

Dolf Rogmans is hoofdredacteur van villamedia en ziet buiten de journalistiek een sterke multiculturele verandering. Hij ziet de toekomst voor meer etnische diversiteit op de redactie positief in. ‘Het is een kwestie van tijd wanneer je meer journalisten met een multiculturele achtergrond gaat zien’. Wensly vindt de redacties te laks om dit probleem echt aan te pakken. ‘De hiphop die ontstond vanuit de zwarte cultuur is binnen 40 jaar tijd een inclusief instituut geworden. Dus het is gek dat de journalistiek, die veel langer bestaat, meer tijd zegt nodig te hebben.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *