De zorgen van internationale studenten tijdens de coronacrisis

De zorgen van internationale studenten tijdens de coronacrisis

Foto: Sarah Cuiper

UTRECHT- Voor studenten in heel Nederland zorgt de coronacrisis voor veel zorgen. Niet meer uitgaan,weinig les op de hogeschool of universiteit en minder sociale contacten. Maar voor internationale studenten komen er nog een aantal zorgen bij. Bijvoorbeeld dat ze hun ouders niet meer kunnen zien vanwege strenge reisadviezen en het hoge collegegeld dat zij moeten betalen.

Elsa Alvins en Pablo Rodriguez herkennen deze zorgen maar al te goed. Alvins woont al sinds 2017 in Nederland en heeft haar hele leven hier opgebouwd. Ze komt uit Venezuela waar ze een onrustige middelbareschooltijd heeft gehad doordat er in de hoofdstad Caracas veel chaos woedt door kidnappings en demonstraties. Haar vader vond dat dat geen goede omgeving was om op te groeien en financiert nu deels haar opleiding International Business aan de Hogeschool Utrecht. Normaal gesproken zou ze haar familie één tot twee keer per jaar fysiek zien, dat kan nu helaas niet. Ze heeft veel heimwee naar hen. Rodriguez uit Mexico woont nu twee jaar in Nederland en is hier helemaal tevreden. Hij heeft in tegenstelling tot Elsa zijn familie geen één keer fysiek gezien in deze twee jaar. Zowel Elsa al Pablo hebben ervoor gekozen om niet naar huis te gaan toen de eerste coronagolf ontstond. Pablo: “Ik heb het hier zoveel beter dan in Mexico.”

De twee internationale studenten willen allebei na hun studie in Nederland blijven om te werken, maar hierbij komen financiële worstelingen om de hoek kijken.

In het volgende audiofragment vertellen Elsa en Pablo over hun zorgen:

Door Universiteit van Amsterdam-student Bauke van Balen is een petitie gestart om het collegegeld te halveren, omdat het onderwijs digitaal plaatsvindt. Hierdoor gaat de onderwijskwaliteit achteruit volgens hem. “Als we minder krijgen, moeten we ook minder betalen.” Voor Nederlandse en Europese studenten bedraagt 2143 euro per jaar. In het eerste studiejaar wordt dit bedrag gehalveerd. Voor Internationale studenten buiten de Europese Unie is het collegegeld velen malen hoger. Elsa en Pablo betalen 8000 euro. Dit moet ook voor hen omlaag vinden ze.

Over de auteur

Sarah Cuiper

Journalist

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *