Hoe kan jij biodiversiteit vergroten?

Hoe kan jij biodiversiteit vergroten?

Een van de 15 bijenkasten die Hans van Mechelen bezit.

De biodiversiteit in Nederland neemt sterk af aldus Maakgrijsgroener. De slechte bio verscheidenheid zou een slechte invloed hebben op de dieren en planten volgens Imker Hans Van Mechelen. Wat kunnen mensen zelf doen in hun achtertuin of balkon om de biodiversiteit weer in een stijgende lijn te brengen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat biodiversiteit eigenlijk is, want volgens het onderzoek Beelden van

de biodiversiteit; blijkt dat twintig procent van de Nederlanders nog nooit biodiversiteit heeft gehoord. Volgens de Universiteit Wageningen houdt de bio verscheidenheid in; “De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied – van een waterdruppel tot een compleet bos of zelfs de aarde als geheel. biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waar ze deel van uitmaken”.

Nu duidelijk is wat biodiversiteit is, gaat het ook om de noodzaak van bio verschillen op onze aarde. Volgens Naturalis gaat biodiversiteit over de voedselpiramide. De voedselpiramide is het proces dat planten een voedselvoorziening zijn

voor planteneters, hierna eten dieren deze planten en als laatste eten de vleeseters de plant etende dieren. Als er veel zogenoemde producten van voedsel wegvallen zoals verschillende planten of dieren, dan kan dit grote invloed hebben op ons mensen.

Op grote schaal zijn er verschillende instanties die bezig zijn met projecten om de bio verscheidenheid in Nederland te verbeteren. Zo hebben op 13 november alle Nederlandse waterschappen zich aangesloten bij het Deltaplan biodiversiteitsherstel. Naast de waterschappen staan verschillende agrarische verengingen aangesloten en organisaties als Natuurmonumenten en Naturalis. In de agrarische sector worden bijvoorbeeld akkerranden ingezaaid met verschillende bloemen en planten die zorgen voor meer en verschillende insecten.

Er gebeurt dus al veel om biodiversiteit te vergroten, maar hoe kan de Nederlander zelf ook meewerken om bio verschillen te vergroten? Voor antwoord op deze vraag bekijk de onderstaande audio.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *