Identiteitsverklaringen op Reformatorische scholen zorgen voor veel commotie

Identiteitsverklaringen op Reformatorische scholen zorgen voor veel commotie

De regenboogvlag waarmee seksualiteit en diversiteit wereldwijd wordt gevierd. Bron: Pexels.com

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over burgerschapslessen in klas kwamen de identiteitsverklaringen van sommige reformatorische scholen naar voren. Hierin werd homoseksualiteit wordt afgekeurd. In eerste instantie keurde Minister Slob van Onderwijs deze verklaringen goed, later kwam hij hier op terug.

Fractievoorzitter van D’66 Rob Jetten vindt het ‘terecht’ dat Slob de verklaringen niet goed keurt, zo laat hij weten in een Tweet: ‘Een antihomo-verklaring om tot een school te worden toegelaten is onacceptabel’. Ook SP, PvdA, GroenLinks en VVD zijn fel tegen de verklaringen. De christelijke partijen in De Kamer houden zich wat gedeisd in hun reactie. Het CDA gaf later in de week pas aan dat zij ook tegen de verklaringen zijn. De Christen Unie spreekt zich niet duidelijk uit, maar roept vooral op tot vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Zowel voor de Christenen in hun standpunten, als homo’s in hun vrijheid van seksualiteit. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij twitterde onder andere dat ‘Scholieren een veilige school verdienen én scholen de vrijheid moeten hebben om de klassiek-christelijke opvattingen over huwelijk en seksualiteit te vertolken.’

Belangenorganisatie COC Nederland is blij met de afschaffing van de verklaringen. Volgens woordvoerder Philip Tijsma kon op de reformatorische scholen nooit spraken zijn van een veilig klimaat als ouders van tevoren homoseksualiteit afkeuren. Bart Kodde, zelf homo en opgegroeid in een Reformatorische omgeving, is het daar niet mee eens. Volgens hem kan een veilig klimaat makkelijk gerealiseerd worden als de één niet de ander z’n opvattingen wil opleggen.

Beluister het fragment waarin Philip Thijsma en Bart Kodde uitleggen wat volgens hen de beste manier is om het taboe van homoseksualiteit in de Reformatorische kringen te verbreken:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *