De grootste burger opruimactie gaat weer van start

bron: Laura Iwuchukwu

Burgers over de hele wereld maken de planeet aankomende zaterdag een stuk schoner tijdens World CleanupDay. Gedurende deze grote opruimactie verzamelen bedrijven, scholen, sportverenigingen, vrienden en familie om samen het zwerfafval in hun buurt op te ruimen. 

World Cleanup Day wordt georganiseerd door de Plastic Soup Foundation (PSF). ‘’We willen deze dag gaan omarmen omdat we niet alleen willen opruimen maar ook willen zorgen dat er oplossingen worden doorgevoerd. Dit willen we heel graag doen door al het zwerfvuil dat we op straat, rivieren, oceanen of oevers vinden in kaart te brengen’’, verteld Robert Möhring, campaigner bij de Plastic Soup Foundation.

Op de World Cleanup Day is het de bedoeling dat de burgers die meedoen het gevonden afval in de Litterati-app zetten, zodat het voor PSF overzichtelijker wordt wat voor soort afval waar het meeste voorkomt. Met de verzamelde data over het soort zwerfafval probeert PSF een oplossing te zoeken voor het verminderen van afval. Partijen waarvan veel afval op straat wordt gevonden, worden aangespoord om duurzame verpakkingen te gebruiken. Een van de belangrijkste oplossingen waar PSF momenteel mee bezig zijn is het uitbreiden van statiegeld. Het doel is om uiteindelijk niet alleen statiegeld te krijgen op grote flessen, maar ook op petflesjes en blikjes. Blikjes zijn volgens hen de nummer twee van meest gevonden afval items op straat.

In Utrecht Oost waren burgers al vroeg begonnen met het opruimen van zwerfvuil voor de World Cleanup Day. Buurtconciërge Sterre Hijlkema organiseerde de Word Cleanup day voor haar buurt al op vrijdag 13 september. Niet alleen buurtbewoners deden mee, maar ook expats, stichting Jou Jongerenwerk en drie scholen liepen verschillende routes om de buurt op te ruimen. ‘’Het is een relatief schone buurt, maar we hebben hier ontzettend veel scholieren en helaas zijn die nou eenmaal vervuilers. Ze halen allemaal een croissantje, broodje of een blikje en dat komt dan ook vaak terecht op de straten’’, vertelt Hijlkema.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *