Betalen bij stalletjes langs de weg

Betalen bij stalletjes langs de weg

Foto: Julia van Hagen

HEERHUGOWAARD – Producten lokaal en vers van het land worden steeds vaker zelf verkocht langs de weg. Deze stalletjes zijn vaak onbemand en betaal je contant in een geldkistje, waardoor diefstal in een klein hoekje zit. Bakkums Boetje in Heerhugowaard opende haar deuren voor ons om een kijkje te nemen in haar stalletje en verteld over hoe ze over de jaren heen veiliger en groter zijn geworden.

 

Voornamelijk in Noord-Holland kan je er niet omheen. Bordjes langs de weg en verse producten in houten kistjes. De zogenoemde stalletjes langs de weg zijn steeds meer in het straatbeeld verschenen. Sinds de corona crisis hebben de stalletjes zelfs een heuse boost gekregen. Het sluiten van de horeca en consumenten die meer tijd hebben om te kijken waar hun eten vandaan komt, maakte dat steeds meer boeren hun producten direct verkopen aan de consument.

De stalletjes werken vaak met een onbemand geldkistje langs de weg. Helaas komt er dan ook diefstal bij kijken. “Het is wel eens gebeurt dat ze het zakje aardappels zo mee nemen of bijvoorbeeld tien cent betaalden in plaats van twee euro,” aldus eigenaar van Bakkums Boetje Susan Bakkum. Om diefstal tegen te gaan komen er steeds meer veiligere betaalmethodes. In het winkeltje bij Susan kan je pinnen maar dan is er altijd iemand aanwezig. Als het winkeltje dicht is en mensen toch nog producten willen halen kan dit nog steeds langs de weg. Het vertrouwen in de mens is er nog steeds bij Bakkums Boetje want het geldkistje is er zeker nog te vinden. Daarnaast heeft de boerderijwinkel geïnvesteerd in een automaat om de producten uit de winkel veiliger te verkopen naast openingsuren. In het voorjaar zal de automaat weer beschikbaar zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *