Eindhoven uniek in jaarlijkse viering vrijheid

Eindhoven uniek in jaarlijkse viering vrijheid

Bron: Pixabay

Op 5 mei is heel Nederland 75 jaar bevrijd. In sommige steden kwam die bevrijding al eerder. Zo ook in Eindhoven. 18 september 1944 is de dag waarop de Noord-Brabantse stad werd bevrijd, tijdens de zogeheten operatie Market Garden. Als enige stad in Nederland viert Eindhoven hun bevrijding als stad ieder jaar. Dit jaar is dat dus 75 jaar geleden, en dat wordt groots gevierd.

Omdat Eindhoven de bevrijding ieder jaar viert, pakt de stad tijdens dit jubileum extra groot uit. Zo zijn er evenementen die ieder jaar worden gehouden, maar dit keer net even iets uitgebreider. Het defilé – dat is een soort stoet die in optocht voorbijgaat – bijvoorbeeld, komt ieder jaar terug, maar dit jaar zijn er extra veel veteranen en is er een groter podium. Ook zijn er een aantal evenementen die normaal gesproken wat later in het jaar plaatsvinden – zoals de Freedom Run – die nu in de week van de 18e plaatsvinden. Verder is er een bevrijdersboom die onthuld wordt, zijn er diverse muziekevenementen, herdenkingen en kerkdiensten.

Stichting 18 September
Al deze festiviteiten komen uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Nee, er is een speciale stichting opgericht voor de viering van de Eindhovense bevrijding: Stichting 18 September. Deze stichting kwam in 1969 voort uit een andere stichting – de Stichting Bevrijdingsherdenking. Stichting 18 September houdt zich bezig met een aantal doelen. De bewustwording van jongeren over vrijheid, bijvoorbeeld. Dit is een belangrijk punt voor de stichting. Daarom worden er door de stichting activiteiten op middelbare scholen gehouden.

Jaarlijkse viering
Opvallend is dus dat Eindhoven de bevrijding ieder jaar viert. Hoe dat zo is gekomen, legt Frank van Dijk van Stichting 18 September enthousiast uit. “In 1945 zijn wij vrij snel na de bevrijding van Nederland begonnen met het vieren van de bevrijding,” begint hij. “Dat gebeurde op een hele simpele manier met kaarsjes achter de ramen. Een kleine uiting van vrijheid.” Van Dijk vertelt dat dit het jaar daarop resulteerde in een lichtjestour door de stad. Er werd een bevrijdingsvuur opgehaald in de eerste bevrijde Franse stad, Bayeux, en zo is alles ontstaan. Dat vuur komt nog steeds ieder jaar vanuit Bayeux naar Eindhoven. Wielrenners fietsen met de fakkel tot aan Valkenswaard, daarna ontfermen de hardlopers zich over het vuur, om die vervolgens naar Eindhoven te brengen. De lichtjestour bestaat overigens nog steeds. Met de kaarsjes achter de ramen daarentegen was het snel afgelopen: de gordijnen vlogen massaal in de fik.

Achterhaald?
Ieder jaar de bevrijding als stad zo groots vieren, dat vergt een hoop tijd en moeite vanuit de organisatie. Daarnaast is de bevrijding alweer zo lang geleden. Je kunt je daarom afvragen of het eigenlijk nog wel nodig is om deze viering ieder jaar te houden. Volgens Van Dijk in ieder geval wel. “De bevrijding vieren is één. Het thema ‘vrijheid’ herdenken, koesteren en doorgeven is twee.” Dat is naar Van Dijks mening hetgeen waar het steeds meer om draait. Het gaat niet zozeer om de bevrijding van toen. Dat is wel de basis, maar tegenwoordig draait het echt meer om vrijheid als thema. Daarnaast is het zo dat in Eindhoven het landelijke 5 mei, dus de bevrijding van heel Nederland, niet echt wordt gevierd. De viering op 18 september is dus Eindhovens Bevrijdingsdag.

Viering is keuze
Nu is Eindhoven de enige stad die hun bevrijding zelf ieder jaar viert. Waarom doen andere steden dat eigenlijk niet? Volgens Van Dijk is dat een keuze. “Er zijn steden die het in het verleden wel vierden.” zegt hij. Zo ook Den Bosch, tot een aantal jaar geleden. Echter stopte Den Bosch er vooral door gebrek aan vrijwilligers mee. De stad van de Bossche Bollen stapte uiteindelijk toch maar over naar het landelijke 5 mei. “Hier in Eindhoven krijgen wij de mensen gelukkig nog niet zo ver.” sluit Van Dijk af.

Bron foto: Pixabay

Over de auteur

Sammie Druppers

Mijn naam is Sammie Druppers. Ik ben een achttienjarige journalistiek studente uit Utrecht, die graag aan de slag zou willen gaan om te schrijven voor een blad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *