WhatsApp-fraude: “we krijgen dat geld natuurlijk ook niet meer terug”.

WhatsApp-fraude: “we krijgen dat geld natuurlijk ook niet meer terug”.

duizenden mensen worden opgelicht via WhatsApp-fraude.

WhatsApp-fraude komt steeds vaker voor en zorgt voor veel schade. Er worden gemiddeld duizenden euro’s aan de slachtoffers gevraagd en zelfs duizenden euro’s ook daadwerkelijk afgeschreven. De banken kunnen hier helaas niks aan doen, omdat het geld in zekere zin vrijwillig afgeschreven wordt. Veel mensen krijgen hierdoor hun geld niet terug als ze op deze manier opgelicht worden. Ook vertrouwen slachtoffers mensen online minder door de oplichters.

Truus Laan is slachtoffer van WhatsApp-fraude. De oplichter deed alsof ze met haar zoon sprak die geld nodig had, en maakte het geld over. “Het is je kind, dus die help je” vertelt ze. Truus is voor tweeduizend euro opgelicht “we krijgen dat geld natuurlijk niet meer terug, het is doodzonde”. Truus geeft toe dat ze het geld zelf wel kan missen, maar dat ze het vooral erg vindt voor anderen: “Als het andere mensen overkomt lijkt me dat zo vreselijk, want die komen misschien diep in de schulden te zitten op die manier. Dat vind ik heel erg.”

Medewerker communicatie bij Fraudehelpdesk.nl Tanya Wijngaarde vertelt dat deze methode van fraude veel voorkomt. “We zien dit jaar voor het eerst dat echt bewust vooral de vijftig plussers benaderd worden” vertelt Tanya. “Die hebben vaak een beetje spaargeld ergens, dus ik kan me voorstellen dat dat een reden is om vooral de vijftig plussers te benaderen”.

Tot 1 november 2020 zijn er 10.751 meldingen gedaan van WhatsApp-fraude, waarvan 1.261 mensen ook echt geld verloren zijn. Dit gaat om een totaalbedrag van 3.655.841,00 euro. Dit geld krijgt het slachtoffer vaak niet meer terug, hoewel Truus te weten heeft gekregen dat haar dader gepakt is en zij het geld binnenkort weer terug op haar rekening gestort krijgt. Dit gebeurt helaas bijna nooit, maar zij vindt dat dit wel zou meten gebeuren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *