FIRE – Het streven naar financiële vrijheid

FIRE – Het streven naar financiële vrijheid

Afbeelding: Sam Ruiter

FIRE is een theorie en levensfilosofie om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Het idee van FIRE is om het liefst met je 40ste al met pensioen te kunnen. FIRE betekent letterlijk Financially Independant, Retire Early. Naast een doel, is het ook een manier van leven. Origineel overgewaaid vanuit de VS, begint deze stroming nu ook in Nederland steeds meer aanhangers te vinden.

Het draait bij FIRE eigenlijk allemaal om bezuinigen en beleggen. Volgens mensen die FIRE willen worden is dit de sleutel tot financiële onafhankelijkheid. Hierbij moet je met financiële onafhankelijkheid niet denken aan een extreem luxe leven. Het doel is juist om je kosten te drukken zodat je minder nodig hebt om rond van te komen. Een minimalistische levensstijl, of in ieder geval een iets minder luxere, is hier dus essentieel voor. Met het geld dat je bespaard door minder uit te geven, ga je dan de beurs op. Om zo eigenhandig je pensioen bij elkaar te verdienen.

Dit is echter niet binnen een paar jaar gebeurd. De meeste mensen gaan uit van ongeveer 15 jaar om hun doel te bereiken. Afhankelijk van hoe veel je uitgeeft en hoeveel je spaart kan dit langer of korter duren. De discipline om 15 jaar lang te sparen en te beleggen is dus essentieel. Bij FIRE is het echter ook weer niet het idee om helemaal niks meer te doen aan werk. Zo bestaat er ook FIRE-lean, een soort sub-stroming die het FIRE principe meer ziet als een richtlijn. De insteek is om juist meer vrijheid te ervaren, zonder dat geld een bepalende factor is in wat je doet met je leven.

De onderstaande video gaat dieper in op wat deze stroming inhoudt, hoe je de rekensommen maakt die nodig zijn om FIRE te worden, en of je dat eigenlijk wel moet willen, zo snel met pensioen. Yasmine Esser is journalist en schrijft voornamelijk over werk en carrière. Zo heeft ze stukken geschreven over FIRE en persoonlijke financiën. Zij vertelt haar kijk op de FIRE leefstijl en geeft antwoord op alle prangende vragen omtrent FIRE.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *