“Wij zijn de toekomst van morgen”

“Wij zijn de toekomst van morgen”

Bron: Pixabay

Jongeren zouden meer betrokken moeten worden in het nemen van politieke beslissingen. Dit is een uitspraak die de afgelopen weken vaak ter ore is gebracht in de media, de politiek, maar ook op informelere aangelegenheden. Ook Nyna Visser, voorzitster van Jonge Democraten Utrecht, deelt deze mening. Jongeren zouden niet genoeg betrokken worden, maar doen zelf weinig om hun positie te verbeteren.

 

Jonge Democraten

De beslissingen die nu worden gemaakt in Den Haag zijn van groot belang voor hoe de jongeren, tussen de vijftien en dertig, van nu later hun leven zullen leiden. Zo heeft de regeling van het leenstelsel invloed op de hoogte van de af te sluiten hypotheek. De pensioenakkoorden die nu worden gesloten bepalen tot wanneer onder andere jongeren door moeten werken. De vleesindustrie wel of niet verduurzamen kan leiden tot minder of meer problemen voor het milieu, waar de jongeren het langste in door moeten leven. “Wij zijn de toekomst van morgen. We moeten er nu voor zorgen dat het allemaal goed geregeld wordt. Er moet rekening worden gehouden met ons, de jongeren!” Aldus Nyna Visser, voorzitster van Jonge Democraten Utrecht.

Lang niet alle jongeren houden zich zo druk bezig met de politiek als de 20-jarige, geschiedenisstudente Nyna Visser. Zij is lid van de Jonge Democraten en is dit studiejaar de voorzitster van locatie Utrecht. Jonge Democraten is verbonden met D66, maar wel volledig onafhankelijk. Dit houdt in dat ze vergaderingen en congressen houden en hier volgen soms moties uit die ze presenteren aan D66. Met die moties wordt volgens Visser vaak wat gedaan door D66. “Wij houden ons vooral bezig met politieke output en zijn daardoor op een hele speelse, maar toch ook serieuze manier bezig met politiek.” In regio Utrecht gaan de verschillende politieke jongerenorganisaties langs scholen met hun samenwerkingsverband Politiekfabriek Utrecht. Zo willen ze meer aandacht trekken voor politiek.

Interesse in politiek

“Ik vind het zelf heel belangrijk dat mensen zich meer bezig gaan houden met politiek. Op elke manier en met welke mening dan ook”, zegt Nyna Visser. Toch lijkt het moeilijk om jongeren te interesseren voor wat er zich afspeelt in Den Haag. “Jongeren lijken wel niet door te hebben hoeveel invloed ze kunnen hebben op hun eigen toekomst.” Het gaat Visser niet alleen om jongeren actiever en geïnteresseerder krijgen. Hun speerpunten omvatten vooral toekomstgerichte plannen. Zo willen ze een duurzame vooruitgang waarin iedereen zijn eigen ding kan doen, gelijk en vrij is. “We zijn op dit moment bezig met het bouwen van onze eigen toekomst, dus het is verstandig om daar nu al veel over na te denken en mee bezig te zijn.”

Barbara Baarsma, een veel gehoorde hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, laat merken aan verschillende media en in een eigen opiniebijdrage, dat jongeren meer invloed moeten krijgen op politieke besluitvorming. Ze beargumenteert dat de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd zou moeten worden naar zestien jaar. Op deze manier wordt er meer naar de jongeren geluisterd en krijgen jongeren meer te zeggen dan ouderen.

Een ander idee om jongeren te betrekken is ‘het jongerenparlement’ voor en door jongeren. Het jongerenparlement heeft als doel de betrokkenheid van jongeren bij de politiek te vergroten en om ze meer een stem te geven in de democratie. De jongerenambassadeurs hopen met het jongerenparlement raadgevend advies te kunnen geven aan de Tweede Kamer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het jongerenparlement eind 2019 installeren.

Interesse in cijfers

Als jongeren niet mogen stemmen tussen de vijftien en achttien, hebben ze volgens het CBS weinig interesse in politiek. Namelijk maar 32 procent. Als ze eenmaal wel mogen stemmen neemt de interesse toe en zouden jongeren veel vertrouwen hebben in de politiek. Voor jongeren tussen de achttien en de tweeëntwintig geldt dat meer dan 40 procent geïnteresseerd is in politiek en voor 25-plussers geldt zelfs een nog groter interessepercentage. Deze getallen komen voort uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het CBS wat gehouden is tussen 2012-2018. In 2018 was maar vier op de tien jongeren geïnteresseerd in de politiek.

Tijdens de televisie-uitzending van woensdag 18 september zal Nyna Visser praten met de 20-jarige student Jonathan Kispijn. Hij heeft net als veel andere jongeren weinig interesse in politiek. Hij vindt dan ook dat sommige jongeren eigenlijk helemaal niet zouden mogen stemmen omdat ze zich niet voldoende hebben ingelezen. Jonathan stemde voorheen op Forum voor Democratie maar daar heeft hij zijn vertrouwen in verloren.

Nyna Visser is juist iemand die vindt dat alle jongeren betrokken moeten worden en  juist wel mee kunnen doen in de politiek. De twee studenten staan tegenover elkaar en zullen in gesprek gaan over hun kijk op de politiek.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *