Jort Runia (21) begon zijn eigen schoenenmerk: “Ik wilde de schoen mooier maken door de persoon die hem draagt”.

Jort Runia (21) begon zijn eigen schoenenmerk:  “Ik wilde de schoen mooier maken door de persoon die hem draagt”.

Toen hij nog maar zestien jaar was kreeg Jort Runia het idee om zijn eigen schoenenmerk op te starten. “Toen ben ik er eigenlijk achter gekomen dat ik iets miste. Ik wil zelf iets ontwerpen.” “Het idee dat ik de mooiste schoen zou maken of echt een andere schoen dan andere schoenen dat had ik niet. Het was meer het idee dat ik een schoen wilde maken die herkenbaar was.” vertelt Jort. De naam van het merk komt van de leeftijd waarop hij het idee begon uit te werken: “vandaar de naam ZIKZ10”.

Jort schakelt influencers in om zijn schoenen te promoten. “Via influencers en mijn eigen social media- en modekennis wilde ik de schoen mooier maken door de persoon die hem draagt”. Ook liet hij zijn schoenen customizen via een externe kunstenaar. “Ik heb mijn eigen aangepaste spullen best wel veel op Instagram geplaatst, waardoor ik veel vraag kreeg of anderen dit ook konden laten doen.” Toen hij zijn klanten aanbood dit voor hun te regelen heeft Jort uiteindelijk de keuze gemaakt dit ook te adverteren op zijn website. “Dat is nu alweer gestopt omdat er te veel aanvraag is en [de kunstenaar] ook niet meer kan inplannen wanneer er werk is”.

Jort richtte zich vooral op de jongeren en de kijkers van de influencers die zijn schoenen promoten, maar heeft gemerkt dat de sneakers ook in de smaak vallen bij volwassenen. “Wat ik dacht dat het was, was van 18 jaar tot en met 21 jaar. Dat klopt ook wel een beetje, het is veel jeugd en vrienden van mij die erachter kwamen wat ik deed. Maar het slaat ook erg aan bij de mannen tussen de 30 jaar en 50 jaar. Dat is meer een doelgroep die ik niet had verwacht, maar het wel goed doet”. Sinds de start van de verkoop van zijn sneakers in augustus 2020 zijn er al 140 paar schoenen verkocht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *