De cello: een klassieker onder de muzikale smaakmakers

De cello: een klassieker onder de muzikale smaakmakers

Foto: Sorana Hoogeveen

Als je denkt aan een muziekinstrument, denk je waarschijnlijk aan een piano, een gitaar of een drumstel. Waar mensen niet snel aan denken, is een cello. Toch speelt het instrument een grote rol in veel muziekstukken.

Sorana (19) begon met cellospelen op haar negende en is sinds twee jaar celliste bij het Noordhollands Jeugdorkest. “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar ik moet wel zeggen dat het niet altijd even soepel ging”, vertelt ze. “In het begin zat ik soms huilend achter mijn cello omdat het niet ging zoals ik wilde.” Sorana’s tip voor beginnende muzikanten is daarom ook: heb geduld. “Een instrument leren spelen kost echt tijd. Je moet leren hoe je instrument in elkaar zit en welke geluiden je ermee kunt maken”, legt ze uit.

Daarnaast vindt Sorana dat het heel belangrijk is om plezier te hebben tijdens het leren. “Als je iets doet wat je leuk vindt, leer je het veel sneller. Als je het met tegenzin doet, gaat het heel lang duren voordat je het doorhebt”, zegt ze.

Ondanks dat Sorana al ruim tien jaar cello speelt, vindt ze het nooit saai worden. “Er is nog heel veel wat ik kan leren”, vertelt ze. “Er zijn zoveel verschillende technieken en liedjes en er komen er elke keer weer meer bij. Dat is het mooie aan muziek, het staat nooit stil.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *