Onderbroeken van bananen als duurzaam alternatief voor fast fashion

Onderbroeken van bananen als duurzaam alternatief voor fast fashion

Een prototype bananen onderbroek. Foto: MUSA Intimates

UTRECHT – De mode industrie is een van de meeste vervuilende industrieën in de wereld. Voor een enkele spijkerbroek is al zo’n 7000 liter water nodig. Verduurzaming van deze industrie is een belangrijk thema voor nu en de toekomst, zo blijkt ook uit een rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. MUSA Intimates is een start-up uit Utrecht die zich hier mee bezig houdt. 

MUSA Intimates wordt gerund door drie studenten uit Utrecht. Namelijk Ellen, Esther en Loes. Bij MUSA maken ze onderbroeken van bananen, niet letterlijk natuurlijk. De onderbroeken worden gemaakt van een stof, en die stof wordt dan weer gemaakt van de bananenboom. Bij het maken van een duurzame onderbroek komt veel kijken. Bij elke stap in de productieketen moet namelijk opnieuw de vraag worden gesteld of het daadwerkelijk duurzaam is.

Dit proces begint al bij de keuze welke bananenboom er wordt gebruikt. De meest duurzame optie is de boom waar ook de vruchten aan groeien. “De bananenboom werpt maar een keer vruchten af, daarna wordt de boom gekapt. Met de stam wordt niks gedaan en daar kan je dus zijdeachtige stof van maken.” Zegt Ellen. “Voor ons is het heel belangrijk een circulair product te maken.” Draagt Esther daar aan bij. Een circulair product houdt in dat het product niet schadelijk is voor het milieu. “Dat je bij wijze van spreken ondergoed maakt wat wanneer het uit gedragen is, weer de grond in gestopt kan worden en er een nieuwe bananenboom uit groeit.”

Naast zelf een duurzaam product maken, pakt MUSA ook een inspirerende rol. Ze hopen andere bedrijven te kunnen inspireren met hun verhaal om duurzaam produceren op deze manier toegankelijker te maken. “Wij proberen een voorbeeld te geven van hoe je duurzaam kan produceren. De reden waarom het nu nog zo duur is, is omdat het nu nog heel weinig gedaan wordt.” 

In onderstaande audioverhaal, hoor je Esther en Ellen vertellen over de missie van MUSA en wat duurzaamheid eigenlijk is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *