Wat is er aan de hand in Noord-Ethiopië?

Wat is er aan de hand in Noord-Ethiopië?

Begin november brak er een conflict uit in het noorden van Ethiopië. Het Tigrayan People’s Liberation Front (TPLF) uit de noordelijke regio Tigray streden tegen de federale regeringstroepen van president Abiy Ahmed. Feit is dat er een vluchtelingenstroom opgang is gezet naar buurland Soedan en naar andere delen in Ethiopië. 

Ethiopië is een land in het westen van Afrika en is verdeeld in 10 regio’s. De noordelijke regio Tigray is het strijdtoneel. De TPLF, het regionale bestuur van Tigray, vochten tegen de federale regeringstroepen. Volgens Jan Abbink, hoogleraar overheid en politiek in Afrika, ontstonden de spanningen vooral na de machtswisselingen in april 2018 toen de nieuwe   premier Abiy Ahmed aantrad. ‘De TPLF die voordien dominant was in de coalitie die Ethiopië regeerde vond deze machtswisseling niet fijn’, benadrukt Jan Abbink.

De spanning tussen de TPLF en de huidige regering was dus al aanwezig volgens Jan Abbink. De concrete aanleiding van het conflict was een aanval van de TPLF op federale legerbasissen. ‘De premier van Ethiopië vond dat te ver gaan en besloot om de regionale strijdkrachten onder bedwang te krijgen’, zegt de hoogleraar. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie  (UNHCR) heeft het uitstellen van de verkiezingen het conflict ook deels veroorzaakt. ‘De onrust en het dispuut over de verkiezingen resulteerde in het uitbreken van de gevechten tussen de federale regeringstroepen en de regionale troepen in Tigray’, schrijft de organisatie.

Volgens de UNHCR zijn er 47 000 mensen op de vlucht geslagen. De helft hiervan zijn kinderen. Nog eens 100 000 mensen zijn ontheemd in de noordelijke regio. Veel mensen vluchten naar buurland Soedan. Volgens persvoorlichter Ruud Bosgraaf van Amnesty was er een enorme toestroom van vluchtelingen in het vluchtelingenkamp. De situatie zou in het begin behoorlijk slecht zijn geweest. Nu gaat het volgens de persvoorlichter beter toch is er een tekort aan tenten op het kamp.

Buiten de vluchtelingenstroom die op gang is gezet door het conflict heeft er tevens een vreselijke gebeurtenis plaatsgevonden. Amnesty international kwam met het bericht dat er waarschijnlijk honderd mensen zijn neergestoken of zelfs doodgehakt. De vreselijke gebeurtenis vond plaats in het stadje Mai-Kadra (West-Tigray) in de nacht van 9 november. Amnesty heeft de gruwelijke foto’s en video’s onderzocht en heeft de gebeurtenis kunnen bevestigen met behulp van satellietbeelden.

Volgens Ruud Bosgraaf wacht Amnesty met het aanwijzen van een schuldige tot er rapporten van meerdere bronnen een schuldige kunnen vaststellen. Wel is duidelijk dat deze gebeurtenis 1 dag voordat de federale regeringstroepen dit stadje binnenvielen heeft plaatsgevonden. Volgens Jan Abbink is de schuldige van deze gebeurtenis al wel bekend. Hij benadrukt dat het duidelijk is dat pro-TPLF milities dit gedaan moeten hebben. Ook geeft hij aan dat er geen overtuigend bewijs is dat er van federale kant een zelfde soort misdrijf heeft plaatsgevonden. ‘Echter kunnen we niet uitsluiten dat federale regeringstroepen iets onregelmatigs hebben gedaan, bewijs hiervoor ontbreekt’, zegt Jan Abbink.

‘Je kunt vermoeden dat er meer incidenten zijn geweest en meer burgers zijn omgekomen’, benadrukt Ruud Bosgraaf. Informatie die vanuit de regio komt is moeilijk te controleren omdat er geen journalisten of andere waarnemers bij kunnen. Volgens president Abiy Ahmed zijn de militaire operaties in de noordelijke regio beëindigd. Op Twitter schreef hij dat focus nu ligt op de wederopbouw van het gebied en het bieden van humanitaire hulp. Debretsion Gebremichael, leider van de TPLF, zei na het bericht van Abiy Ahmed nog te strijden in de buurt van de regionale hoofdstad Mekelle nadat deze was ingenomen door de federale regering.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *