“De kersttafel zal dit jaar iets kleiner zijn”

“De kersttafel zal dit jaar iets kleiner zijn”

Een kerstboom in een huis waar de kerst met een kleine groep gevierd moet worden.

Rotterdam- De coronacrisis raast onderhand al bijna één jaar door Nederland heen. Nu staan de feestdagen voor deur en met alle overheidsrestricties van dien, Gaat de kerstviering er anders uitzien. Toch zijn er altijd nog manieren om de kerst nog leuk en gezellig te maken, maar hoe doen de Nederlanders dit dan?

“Het gaat nog niet goed met de besmettingen van het COVID-19-virus in Nederland. Daarom zijn maatregelen van toepassing, om het virus in te dammen”. Dit is het eerste dat vermeldt staat op de site van de Rijksoverheid over het coronavirus.

Het gaat nog steeds niet goed met de coronacijfers. Bij het RIVM worden de besmettingscijfers per week gemeten. Zo waren er in de week van 18 tot 24 november 36 931 besmettingen. De week hierna die tot 1 december duurde, was het aantal besmettingen teruggelopen naar 33 949. Per dag is dit gemiddeld 4850 besmettingen. Dit laat een daling zien, maar is deze afname wel groot genoeg? Volgens Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge, is dit niet genoeg. “We willen er minder dan 1200 per dag, daar willen we naar toe”.  De cijfers laten op dit moment niet zien dat het maximum van 1200 besmettingen per dag gehaald gaat worden. Een versoepeling nog voor de feestdagen lijkt niet meer mogelijk.

Toch zijn er nog een aantal dingen mogelijk om de kerst alsnog gezellig te maken. De Rijksoverheid schrijft voor dat: “Thuis, zowel in huis als in de tuin of op het balkon, ontvangt u 1 groep van maximaal 3 personen per dag (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Hierbij dient u er altijd voor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden en ook de hygiënemaatregelen naleven”.  Dit is weinig, maar kerst hoeft niet volledig alleen gevierd te worden.  Dit jaar zal de horeca zijn deuren met de feestdagen gesloten houden; dus zullen mensen hun kerstdiner toch echt zelf moeten maken. Dit biedt kansen om zelf los te gaan in de keuken. Vindt u het toch nog moeilijk om een leuk recept te verzinnen? Bekijk dan deze recepten en drankjes: Voorgerecht  Wijn  Hoofdgerecht Nagerecht Speciaal koffie .

Vrijdag vier december: sfeerimpressie

Het is koud en regenachtig in het centrum van Rotterdam, maar er heerst  een bepaalde drukte in de stad. Dat is niet zo gek, want het is 4 december, de dag voor pakjesavond. Veel mensen die van winkel naar winkel struinen om de laatste cadeautjes nog in huis te halen. De meeste mensen in de stad zijn gehaast en willen het liefst zo snel mogelijk de stad weer verlaten.

Over hoe de kerst gevierd gaat worden zijn de meeste winkelende mensen het toch wel eens. Het vieren met een kleine groep is de norm onder de mensen. Sommige geïnterviewden zien het als een verloren jaar, terwijl anderen geen verschil zien met voorgaande jaren, omdat zij de kerstdagen altijd al met een klein gezelschap vieren.

Benieuwd naar de kerstplannen van anderen of op zoek naar ideeën? Bekijk dan onderstaande video:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *