Kerstbox, maar alsnog alleen

Kerstbox, maar alsnog alleen

Foto: Henk van der Aar

UTRECHT – Veel ouderen hebben last van eenzaam en tijdens de feestdagen wordt dit gevoel vaak versterkt. Nu met de kerstdagen in het vooruitzicht wil het Nationaal Ouderenfonds de ouderen een hart onder de riem steken. Normaal gebeurt dit met een georganiseerd kerstdiner, maar door corona heeft de organisatie een nieuw alternatief gevonden.

Eenzaamheid is een begrip dat iedereen is gaan begrijpen tijdens de coronacrisis. Ouderen hebben altijd al te maken gehad met een hogere mate van eenzaamheid. Uit onderzoek dat voor de coronacrisis gedaan is blijkt dat 63% van de 85-plussers zich vaak eenzaam voelt. Voornamelijk tijdens de feestdagen geven ouderen aan dat ze zich alleen voelen. Het Nationaal Ouderenfonds doet er dan ook alles aan om deze ouderen te steunen.

Kerstdiner 2019

Al zeventien jaar lang organiseert het fonds tijdens de kerst een speciale festiviteit om de ouderen bij elkaar te krijgen. Ze organiseren een kerstdiner waarvoor de ouderen persoonlijk werden uitgenodigd. Nadat de ouderen werden afgezet door geregeld vervoer, werden ze naar hun tafel gebracht. “Iedereen werd door elkaar neergezet, zodat ze echt wat nieuwe contacten kregen. Het doel was ook dat er na het diner nog een keer afgesproken kon worden om zo eenzaamheid te verminderen”, vertelt vrijwilligster Cynthia Verspeek. Vele ouderen hebben er een mooi moment uit gehaald. “Dit uitje is voor vele een waardevolle en gezellige ontmoeting”, meldt persvoorlichter van het Nationaal Ouderenfonds Lise Notenboom.

Corona

Door corona is het voor de allereerste keer niet mogelijk om de ouderen dit kerstdiner aan te bieden. Notenboom: “Dit jaar waren de ouderen meer dan welkom geweest op de kerstdiners, maar dit kan natuurlijk niet vanwege het coronavirus.” Het Ouderenfonds heeft de handdoek niet in de ring gegooid en hebben geprobeerd een alternatief te zoeken. Om ouderen een leuke kerst te bezorgen hebben ze het kerstdiner veranderd in een kerstbox voor thuis. “In de box zit alles om kerst thuis zo gezellig mogelijk te maken. Iets lekkers, een cadeautje, een persoonlijk geschreven kerstkaart en een uitnodiging voor een speciale online kerstshow”, aldus persvoorlichter Notenboom. “Op deze manier hopen we toch de ouderen een kerst te bieden met een beetje minder eenzaamheid.”

Vrijwilligers

De feestelijke box wordt gedragen door sponsoren en vrijwilligers. De vrijwilligers gaan op pad om deze boxen rond tebrengen bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, buurthuizen, kerken en bij zelfstandig wonende. Verspeek: “Het is de bedoeling dat wij als vrijwilligers de boxen bij de mensen brengen en op afstand ook een praatje maken. Hierdoor krijgen de ouderen toch even contact met nieuwe mensen.” Het Ouderenfonds hoopt dat het dit jaar weer even succesvol is als voorgaande jaren, ook al is het op deze totaal andere manier. Vrijwilligster Verspeek vertelt dat er in de regio Vleuten- De Meern er bijvoorbeeld 8 vrijwilligers op pad om in totaal 160 boxen te verdelen. “Dit uitdelen moet natuurlijk nog gebeuren, maar er wordt verwacht dat de boxen enthousiast ontvangen zullen worden.”

Toch eenzaam

Een hart onder de riem steken is het voornaamste doel van deze box, want echt eenzaamheid tegengaan lukt niet met alleen een kerstbox. “Ze krijgen dan wel een feestelijke kerstbox, maar alsnog zitten veel van de ouderen alleen met de feestdagen”, vertelt Verspeek. “Als de ouderen het kerstdiner verlieten, gingen ze met meerdere mooie herinneringen naar huis. Hier kwamen ze de feestdagen een beetje mee door, maar dat is dit jaar niet het geval.” Het Fonds hoopt dat de box de mensen toch een feestelijk gevoel geven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *