De groeiende beweging Tiny Houses

De groeiende beweging Tiny Houses

Tiny house van Jan-Willem. Foto: Instagram Tiny House Academy

Sinds 2016 rijzen ze al paddenstoelen uit de grond: Tiny Houses. De opmars van ecologisch en minimalistisch wonen is niet meer te ontkennen. Voor mensen die bewuster willen leven is de nieuwe trend van wonen een uitkomst. Voor gemeentes die kampen met woningnood en braakliggend terrein blijken de huisjes een ultieme oplossing. Waar komt de populariteit van de Tiny Houses vandaan?

De Tiny House Movement gaat vooral om de filosofie waarin genoeg nemen met wat je hebt en een leven dat draait om wat écht belangrijk is. Dit gedachtengoed kan door iedereen anders ingevuld worden. Maar wat alle mensen van de Tiny House Movement gemeen hebben is de manier van wonen. Het zijn vaak vrijstaande zelfvoorzienende woningen van maximaal 50 vierkante meter.

Beluister hier waarom volgens Jan-Willem van der Male van de Tiny House Academy de movement zo populair is:

Amerika

De beweging van de zelfvoorzienende huisjes is komen overwaaien uit Amerika. Door de bankencrisis in 2008 raakte de Verenigde Staten in een economische crisis. Dit zorgde voor veel onzekerheid, want de werkloosheid nam toe en hypotheken konden door steeds meer mensen niet meer betaald worden. Het wantrouwen tegenover de banken werd steeds groter, mensen raakten hun huis zelfs kwijt en voor starters was het haast onmogelijk om een woning te vinden. De behoefte aan een betaalbare woning zonder bemoeienis van een bank werd groter en een Tiny House kon deze behoefte vervullen.

Ecologische voetstap

De keuze om zo klein en minimalistisch te gaan leven is niet alleen economisch, maar ook ecologisch. Alle Tiny House bewoners proberen zo duurzaam mogelijk te leven door zelfvoorzienend te zijn. Jan-Willem heeft een eigen Solar system naast zijn huis staan en water regelt hij via een watertank: ‘Wij leven off grid. Dat houdt in dat we volledig los willen zijn van alle netwerken die bestaan. Vooral in de praktische zin betekent dit dat wij niet aangesloten zijn op elektriciteit, water en gas.’

Toekomst

De vraag naar Tiny Houses in Nederland blijft groeien. Dit komt met name door de huidige huizenmarkt die het, net als in Amerika, voor starters moeilijk maakt om een huis te kopen. Daarbij komt het steeds groeiende besef van het effect van onze manier van leven op de natuur. Momenteel telt Nederlands meer dan honderd initiatieven rondom Tiny Houses die in ontwikkeling zijn.

Beluister hier het fragment over Tiny Houses verschenen in de radio-uitzending op 06-01-2021:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *