Waarom doen we toch elk jaar weer die goede voornemens?

Waarom doen we toch elk jaar weer die goede voornemens?

Foto: pixabay.com

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. De oliebollen zijn warm, de champagnekurken staan op springen. Om klokslag 12 uur begint er een nieuw jaar, vol met nieuwe kansen, de goede voornemens komen weer boven borrelen. Veel voorkomende voornemens zijn minder drinken, stoppen met roken of misschien wel een paar kilo afvallen. Je hebt ze misschien zelf ook wel. 

Veel mensen willen in het nieuwe jaar hun leven beteren, maar vaak houden ze dit niet lang vol. De ING doet vaak onderzoek naar goede voornemens in Nederland. Hieruit blijkt dat mensen het toch lastig vinden om de goede voornemens vol te houden. Uit het onderzoek van 2017, blijkt dat maar 17% van de Nederlanders hun goede voornemens het hele voorgaande jaar hebben volgehouden. 

Volgens Irma Meurs, bedrijfscoach en van origine psycholoog, is dit makkelijk te verklaren “Goede voornemens zijn nieuwe dingen om te doen, en nieuwe dingen zijn moeilijk vol te houden. Het zit gewoon nog niet in je routine.” Routines zijn heel belangrijk voor het functioneren van een mens stelt Irma, “95% van de tijd draaien we op routines. Dus als we iets nieuws doen, moeten we daar extra over nadenken en dat kost te veel energie.” Psycholoog Daniel Kahneman heeft hier onderzoek naar gedaan. Hij stelde dat wij mensen twee verschillende denk-systemen hebben, systeem 1 en 2. Systeem 1 is routine, oftewel snel denken. Systeem 2 is het meer bewuste denken, oftewel langzaam denken.

Het is natuurlijk niet onmogelijk om je aan goede voornemens te houden. Het kost alleen wat extra moeite. Het aanleren van een routine gaat namelijk niet zomaar. Waar veel mensen de mist in gaan is dat ze geen plan hebben. Vaak blijft een goed voornemen bij niets meer dan een leuk idee, zonder concrete stappen voor het behalen van het doel. 

Als het toch zo vaak fout gaat, waarom doen we dan toch elk jaar weer die goede voornemens? Benieuwd naar antwoord op deze vraag en nog meer tips van Irma voor het volhouden van je goede voornemens? Luister dan onderstaande korte podcast!

 

Voor de hele podcast over goede voornemens, klik op de volgende link. 

Het beste voornemen voor 2021

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *