Vodcast Tweede Kamerverkiezingen

Vodcast Tweede Kamerverkiezingen

Julot en Frans bespreken de verkiezingsprogramma's

Over twee maanden vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Enorm veel partijen doen mee en daardoor kan je soms door de bomen het bos niet meer zien. In deze vodcast praten Julot van Opstal en Frans van der Vlis over opmerkelijke punten van acht verschillende partijen.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 kwam maar 25 procent van de stemgerechtigden onder de 35 jaar een vakje invullen op de kieslijst stelt het CBS . De reden daarvan is dat politiek een ‘ver van je bed show’ is en dat jongeren vaak niet weten op welke partij zij moeten stemmen. Daarom wordt in deze vodcast enkele punten van partijprogramma’s uitgelicht en worden stemtips gegeven.

Gevestigde partijen

Volgens Peilingwijzer staan de VVD, PVV, CDA en PvdA het hoogst in de peilingen. De VVD is een liberale partij en al meer dan tien jaar aan de macht in Nederland onder leiding van Mark Rutte. In hun programma wordt veel gesproken over de zorg en het onderwijs. Dit zijn thema’s die je niet snel ziet bij deze rechtse partij. De PVV is voor het eerst met een programma gekomen dat langer is dan een A4’tje. In totaal heeft de rechtse partij 15 A4’tjes vol met ideeën die vooral anti-islam zijn. Het CDA heeft het moeilijk. Zowel met het aanstellen van een lijstrekker, als online het definitief maken van het partijprogramma wegens technische problemen . Toch blijft de partij in haar verkiezingsplannen hameren op de verantwoordelijkheid en de zorg die iedereen heeft in de samenleving. De PvdA blijft veilig bij eigen thema’s rondom wonen, onderwijs en werk. Opvallend is de ‘prins Bernhard-belasting’ en het afschaffen van het leenstelsel dat zij zelf hebben ingevoerd.

Nieuwe partijen

Als het aan de peilingen van Peil.nl ligt is er een kans dat nieuwe politieke partijen als Ja21, Volt, CodeOranje en BIJ1 na de verkiezingen in de Kamer komen. De laats genoemde wordt geleid door Sylvana Simons en komt met name op voor een inclusieve samenleving zonder racisme. Maar ook andere thema’s zijn belangrijk. Zo wil de partij dat het Openbaar Vervoer in 2030 volledig elektrisch is en moet in de toekomst een menstruatieverlof voor vrouwen komen. Ja21 is een partij die vooral bestaat uit ontevreden ex-leden van Forum voor Democratie. De partij wil af van het klimaatakkoord en naar een Europa dat beter werkt voor Nederland. Over Europa gesproken: Volt. Deze partij is pro EU en zoekt haar oplossing rondom klimaat, economie en vluchtelingencrisis in een Europese samenwerking. Ze verlangt ernaar dat heel Europa energie neutraal is in 2040 en een gecontroleerde decriminalisering van drugs heeft. Codeoranje is een partij waarbij de burger op nummer één moet staan. De inspraak van de burger is belangrijk en daarom willen zij referenda weer invoeren en elk ministerie een burgerjury geven.

Wil je nou meer weten over de plannen van de partijen? Bekijk ze hier: VVD, PVV, CDA, PvdA, JA21, Volt, CodeOranje, BIJ1

Voor wekelijkse informatie over de verkiezingen op je socials kun je JouwPolitiek volgen!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *