(tijdelijk) zonder werk door de lockdown

(tijdelijk) zonder werk door de lockdown

de lockdown zal tot 19 januari zijn, tenzij deze verlengd wordt.

Heel Nederland heeft wel iets gemerkt van de harde lockdown die de overheid op 7 december van het vorige jaar heeft ingesteld. Alle niet-essentiële winkels moesten hun deuren sluiten, waardoor veel mensen tijdelijk zonder werk kwamen te zitten. Maar hoe gaat dat nu, meer dan een maand later?

Samira is twintig jaar en werkt als schoonheidsspecialiste in een schoonheidssalon in Amsterdam. “Ik word niet doorbetaald en heb daarom geen inkomsten” vertelt ze. “Maar mijn werk heeft in deze lockdown wel trainingen aangeboden, maar ik ga daar niet voor betaald krijgen”. Ze vertelt dat het voor haarzelf nu geen groot probleem is, omdat ze nog thuis woont en daarom minder vaste lasten heeft, maar dat het voor haar collega’s lastiger is om rond te komen: “Voor mijn collega’s is het wel heel vervelend, omdat zij wel de huur moeten betalen en boodschappen doen. Voor hen is het dus heel nadelig”.  Wat ze het meeste mist is leuke dingen doen met vrienden, zoals lekker uit eten kunnen. Ook mist ze haar werk erg en de goede band die ze met haar collega’s en klanten had. “Verder vind ik het niet heel erg om alleen te zijn”. Hoe zij haar tijd besteed nu ze meet vrije tijd heeft? “Ik ben veel bezig met mijn opleiding, en voor de rest kijk ik tv of ga ik koken of wandelen”. Wat ze jammer vindt is dat ze nu niet meer kan sparen: “wat ik wel doe, omdat ik me verveel is heel veel geld uitgeven juist. Normaal gaf ik veel geld uit aan dingen buiten huis, bijvoorbeeld uit eten gaan en leuke dingen doen. Nu omdat ik vooral thuis zit en me dan verveel merk ik dat ik meer online ga shoppen dan wat ik normaal deed”. Verder vindt ze het wel goed dat deze maatregelen genomen zijn en dat ze eigenlijk al eerder hadden genomen moeten worden. “Ik vind het natuurlijk jammer, want nu kan ik geen leuke dingen meer doen maar het is wel gewoon even nodig”. Na de vraag of ze denkt dat de lockdown verlengd zal worden op 12 januari reageert ze: “ik weet eigenlijk wel zeker dat het verlengd wordt, omdat ik er heel veel artikelen over heb gezien op het internet, dus ik ga ervan uit dat het nog drie weken langer zal duren”.

Inmiddels heeft de overheid weer een persconferentie gegeven waarin ze vermelden dat de lockdown tot 9 februari zal duren en dus verlengd wordt. Voor meer informatie over wat dit inhoudt, neem een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *