Hoe kom je van een winterdip af?

Hoe kom je van een winterdip af?

De dagen zijn kort, het weer is grauw en de zomer nog ver weg. De winter is aangebroken. Voor veel mensen betekent dit een winterdip; ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders hebben er last van volgens een artikel van Radar.

De symptomen van een winterdip zijn een slecht humeur, minder energie, moeite hebben met opstaan en milde somberheid. Een winterdip is een lichte vorm van een winterdepressie. Bij een winterdip speelt moeheid de grootste rol, je hebt minder energie en bent slaperiger dan in andere seizoenen. De winter verstoort je biologische klok. De dagen worden korter omdat de zon later opkomt en eerder onder gaat. Als het eerder donker wordt maakt je lichaam meer melatonine aan. Melatonine is het slaaphormoon en zorgt er dus voor dat je eerder moe bent.

Heb je ieder jaar in de winter of herfst last van de bovenstaande symptomen? Dan wordt er gesproken van een winterdepressie. De winterdip komt ieder jaar terug en altijd in hetzelfde seizoen en de symptomen zijn heftiger dan bij een dip.

Wil je weten hoe je een winterdip en winterdepressie kan voorkomen en genezen? Klik dan op de onderstaande explainervideo:

Over de auteur

Sarah Cuiper

Journalist

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *