De mentale gezondheid van jongeren verslechtert door de coronacrisis; daar moet wat aan gebeuren

De mentale gezondheid van jongeren verslechtert door de coronacrisis; daar moet wat aan gebeuren

De coronacrisis heeft op veel mensen mentaal impact gehad. Zo ook op jongeren. 74% van de Nederlandse jongeren heeft last van mentale klachten sinds de coronacrisis. Onder deze klachten vallen: stress, eenzaamheid, vermoeidheid en moedeloosheid.Ook is er een toename te zien in het aantal jongeren met depressieve klachten. Jongeren zijn somberder en hebben last van depressieve gedachtes.

Persoonlijk verhaal

Iris Boschhuizen (22) heeft deze klachten ook ervaren. In 2016 werd zij gediagnostiseerd met een depressie. Therapie zoeken was een lang proces en uiteindelijk heeft in een kliniek gezeten. Uiteindelijk is Iris drie jaar in behandeling geweest. Inmiddels gaat het beter met haar. Over haar mentale worstelingen heeft ze in 2019 een blog geschreven genaamd Mentale Verhalen. Ook praat ze over haar ervaring om als jongere te leven met een mentale ziekte in video’s voor WijZijnMind. Ze vertelt hierin dat structuur een belangrijke factor is om een depressie te bestrijden. Door de coronacrisis valt deze structuur weg. “Niemand controleert of jij achter je laptop de les volgt in plaats van dat je fysiek naar school gaat. Dat maakt het moeilijker om je bed uit te komen.” Vertelt Iris in onze talkshow. Zij is niet de enige die zich zo voelt, veel jongeren zitten erdoorheen blijkt uit meerdere onderzoeken zoals dat van Bureau I&O Research.

Gemis sociaal contact

Niet alleen het gemis van structuur zorgt voor toenemende klachten, ook het gebrek aan sociale contacten speelt een grote rol. Verveling speelt zijn parten omdat feestjes, borrelen en andere grote bijeenkomsten er niet inzitten. Uit onderzoek van Trimbosblijkt is ook een toename te zien van middelengebruik, er was een duidelijke stijging te zien in cannabis- en tabaksgebruik. En als er wel sociaal contact is, dan is dat vaak gepland, de spontaniteit van vriendschappen is weggevallen. Deze resultaten zijn gebleken uit een onderzoek van EenVandaag onder 35.000 respondenten van hun opiniepanel. Dit panel is in 3 groepen opgesplitst, respondenten tot 35 jaar, 35 tot 65 jaar oud en 65-plussers. Opvallend is dat de groep met respondenten tot 35 jaar oud op alle klachten het hoogst scoren. 40% zegt stress te hebben ervaren door de coronacrisis.

Langdurige blootstelling aan stress

Het ervaren van stress is al een mentale klacht op zichzelf, maar kan ook andere gevolgen met zich meedragen. Psycholoog Jean-Pierre van de Ven noemt deze gevolgen in een interview met Hart van Nederland. “Mensen worden angstiger, somberder en raken sneller in paniek. Dit kan veel gevolgen hebben. Lichamelijk bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn en pijn aan de schouders en nek. Verslavingen worden ook in de hand gewerkt en mensen die al aanleg hebben voor een depressie krijgen hier eerder last van” zegt van de Ven.

Tips

Zoals hierboven genoemd is het hebben van dagstructuur is belangrijk voor de psychische gezondheid. Onderzoek van Trimbos bevestigt dit. Slechts 44% van de mensen met een langdurige psychische aandoening ervaarden tijdens de lockdown genoeg dagstructuur. Voor de coronacrisis was dit percentage 74%. Een schokkende daling van 30%. Een oplossing om onszelf psychisch gezond te houden is dus om voor structuur in je leven te zorgen. Een constant slaapritme is hierin een belangrijke factor. Als er veel wisselingen in het slaapritme van mensen plaatsvindt dan is men minder energiek.

Contact houden met vrienden, families en collega’s is ook onderdeel van de dagelijkse structuur. Zo worden eenzaamheid en sociale isolatie voorkomen. Het internet biedt veel oplossingen, maar probeer ook met de fysieke wereld contact te blijven houden. Door bijvoorbeeld een wandeling te maken met een vriend die dichtbij je staat.

Het hebben van een gezonde leefstijl is belangrijker dan ooit. Veel corona patiënten die op de Intensive Care belandden hadden onderliggende gezondheidsklachten of aandoeningen zoals obesitas. Ook heeft onderzoek aangetoond dat mensen met een gezonde levensstijl beter kunnen omgaan met tegenslagen en stress.

Steunpunt

Voor iedereen die zich zorgen maakt over zichzelf, een ander of de coronacrisis in het algemeen heeft het RIVM het Steunpunt Coronazorgen opgericht in samenwerking met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het initiatief is een online loket waar mensen makkelijk betrouwbare hulp kunnen vinden.

Over de auteur

Sarah Cuiper

Journalist

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *