Hoe stop je met roken?

Hoe stop je met roken?

Foto door Isa Du Puy

New year, new you! Het jaar 2021 is aangebroken en dat betekent dat er weer veel goede voornemens zijn gemaakt. De klassieker ‘stoppen met roken’ staat ook dit jaar weer hoog in de top tien.  Maar wat is eigenlijk de beste manier om dit voornemen vol te houden?

Ria van Leeuwen coacht mensen al ruim 12 jaar om te stoppen met roken. “Aan de hand van motiverende gesprekken overtuig ik mensen om te stoppen”, vertelt ze. “Daarnaast help ik ze zelfcontrole te krijgen.” Verder biedt Ria terugvalpreventie. “Dat zijn wel de drie punten die erg belangrijk zijn binnen het proces.”

Naast motiverende gesprekken zijn er nog andere manieren om te stoppen met roken. Denk hierbij aan acupunctuur en lasertherapie. Deze methoden zorgen ervoor dat de ontwenningsverschijnselen verminderd worden.

“Het is wel van belang dat je het zelf echt wilt”, aldus Ria. “Als je moet stoppen van bijvoorbeeld je vrouw of je broer is de kans dat het lukt veel kleiner. Je moet er zelf echt achter staan.”

Waarom roken slecht is voor je gezondheid, weet iedereen inmiddels wel. Het risico op longkanker wordt bijvoorbeeld sterk vergroot en je krijgt last van ademhalingsproblemen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat sigaretten veel meer dan alleen de longen aantasten. Ook de kans op hart- en vaatziekten stijgt aanzienlijk. Nicotine, de stof die sigaretten zo verslavend maakt, beschadigt de binnenkant van de bloedvaten. Op den duur raken de bloedvaten verstopt en kunnen beroertes en hartfalen optreden.

Verder zijn er veel oogziekten die vaker optreden bij rokers dan bij niet-rokers. Eén van de bekendste oogziekten is glaucoom. Mensen met glaucoom hebben te maken met zogeheten gezichtsvelddefecten, wat uiteindelijk voor blindheid kan zorgen. De verhoogde bloeddruk die wordt veroorzaakt door het roken van sigaretten, tast de oogzenuwen aan waardoor de ziekte kan ontstaan.

Naast long-, hart- en oogziekten, vergroot roken de kans op onder andere diabetes, Alzheimer en onvruchtbaarheid. Meer informatie over de risico’s van het roken van sigaretten is te vinden op rokeninfo.nl.

Rachel van Trier (19) rookt al sinds haar zestiende. Zij is van plan te stoppen op haar 23e. “Toen ik begon met roken, heb ik met mezelf afgesproken dat ik het niet voor altijd ga doen”, vertelt ze. “Ik denk dat ik op mijn 23e een opleiding heb afgerond en waarschijnlijk ook bij een groter bedrijf werk. Ik vind het wel onprofessioneel om dan elke pauze te gaan roken.” Rachel is echter niet van plan om naar een coach of huisarts te gaan. “Zodra ik 23 ben ga ik gewoon stoppen met sigaretten kopen”, zegt ze.

Marjolein Bik (52) is 23 jaar geleden gestopt met roken. Ook zij is begonnen op zestienjarige leeftijd. “Toen ik zwanger werd, ben ik me gaan verdiepen in de invloed van sigaretten tijdens mijn zwangerschap op mijn gezondheid en die van mijn kind”, vertelt ze. Roken tijdens de zwangerschap brengt dan ook ernstige gevolgen met zich mee. Zo wordt de kans op een miskraam of wiegendood vergroot. Ook is de kans op vroeggeboorte hoger, met als gevolg dat de organen van het kind nog niet volledig ontwikkeld zijn bij de geboorte. Dit kan in de toekomst voor problemen zorgen bij het kind. Meer informatie over roken tijdens de zwangerschap is te vinden op rokeninfo.nl.

“Al deze risico’s motiveerden mij om te stoppen met roken”, aldus Marjolein. “Het was niet makkelijk. Gelukkig stopte mijn man op dat moment ook met roken om mij te steunen. Hierdoor werd het wat makkelijker.” De steun van anderen heeft Marjolein dus erg geholpen in het proces. Ondanks dat ze al jaren gestopt is, heeft ze af en toe nog wel trek in een sigaret. Ze is echter niet van plan om ooit nog een sigaret op te steken. “Ik voel me zoveel beter sinds ik ben gestopt”, vertelt ze. “Stoppen met roken is een van de beste beslissingen van mijn leven geweest.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *