Geen werk betekent ook geen geld

Geen werk betekent ook geen geld

Nog geen jaar geleden werd de eerste besmetting van het coronavirus in ons land geregistreerd. Waar eerst verwacht werd dat het virus snel onder controle zou zijn, bleek het een langdurige strijd te worden. Groepsimmuniteit leek de oplossing, maar al snel werd duidelijk dat dit een utopie was en er verregaande maatregelen nodig waren om het coronavirus in te dammen.

“Nederland gaat in intelligente lockdown”, met deze woorden kwam aan alle zekerheid in een klap een einde. Op 15 maart 2020 moest de horeca hun deuren sluiten, maar daar bleef het niet bij. Op deze tijdlijn zijn de maatregelen uit de eerste golf terug te vinden. Nadat het beter ging met de coronabesmettingscijfers begon het dagelijks leven met de nieuwe normaal weer vorm te krijgen. De eerste vakanties gingen weer door en ook kon er weer volop genoten worden van de horeca.

Het dagelijks leven dat weer opgepakt werd was voor het coronavirus echter ook de manier om zichzelf weer te verspreiden. Langzaam begonnen de besmettingscijfers weer toe te nemen. Om druk op de zorg te verminderen en een grote piek in de tweede golf te voorkomen werd besloten dat de horeca opnieuw haar deuren moesten sluiten. In oktober kreeg de horeca voor de tweede keer een grote klap en werden zij opnieuw de dupe van de coronamaatregelen.

Tot op heden zijn alle horecaondernemingen gesloten op afhaal- en bezorgmogelijkheden na. De decembermaand is dé maand voor de horecabedrijven om hun omzet te behalen, maar dit zagen zij als sneeuw voor de zon verdwijnen. Intussen heeft 2020 plaatsgemaakt voor 2021 en is er nog steeds weinig perspectief voor de horecaondernemingen. Alleen al in de eerste tien dagen van het nieuwe jaar hebben er ruim 20 faillissementen plaatsgevonden. Ook in 2020 zijn meer horecaondernemingen failliet gegaan dan voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van faillissementen.com.

Niet alleen voor de eigenaren brengen de maatregelen veel zorgen met zich mee, maar ook voor het personeel. Met ruim 10% van de ontslagen zien veel horecamedewerkers hun banen verdwijnen. Niet overal vallen er ontslagen, dat komt onder andere door de 0-uren contracten waar veel mee gewerkt wordt. Hierdoor zijn ontslagen vaak niet nodig, echter is dit voor de medewerkers vaak een schrale troost. Geen werk betekent immers ook geen geld. Femke Vonk is met een 0-uren contract werkzaam in de horeca en heeft het geluk dat zij toch nog wat uren kan maken. “Als ik heel eerlijk ben, ben ik best wel blij met dat ik nog wat uren kan maken. Ik woon gelukkig nog thuis waardoor ik niet zo heel veel vaste lasten heb, want anders had ik echt niet geweten hoe ik dit moest redden.” Doordat veel horecabedrijven creatief omgaan met de regels is er vaak toch nog wat werk te doen. “Ik ben blij dat wij gewoon de mogelijkheid hebben voor bezorgen en afhalen”, aldus Jeffrey van Hardeveld. “Het werk ziet er heel anders uit dan dat we gewend zijn, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben en ons personeel gaat hier gelukkig flexibel mee om.”

Noë Weismann is al jaren werkzaam met een vast uren contract in de horeca, hierdoor kan hij toch wekelijks naar zijn bijbaantje en is hij verzekerd van een vast inkomen. “Voor corona merkte ik eigenlijk nooit zo heel veel van mijn vaste uren, soms werkte ik meer uren dan mijn contract, dus had ik daar niet zo heel veel mee te maken. Nu moet ik mijn uren iedere week maken, daar ben ik wel blij mee. Niet alleen voor het geld, maar het is ook wekelijks mijn uitje geworden en zo kan ik toch nog een beetje onder de mensen zijn.”

Aan de ander kant hebben horecaondernemingen ook te maken met ziekteverzuim. Klachten betekent laten testen, wat ervoor zorgt dat er veel vaker ziekmeldingen binnenkomen. “Sommige weken heb ik wel negentien ziekmeldingen. Gelukkig zitten daar vaak geen positief geteste werknemers tussen, want hoe we dat op moeten lossen weet ik niet zo goed”, vertelt van Hardeveld.

Dat de horeca een van de zwaarst getroffen sectoren is tijdens de coronapandemie is niet onopgemerkt gebleven. Dankzij creativiteit proberen zij hun hoofd boven water te houden en blijven zij vooruitkijken. Hoe het ervoor staat in de onderneming van van Hardeveld is te bekijken in onderstaande video.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *