Ride Along: Stalletjes langs de weg

Ride Along: Stalletjes langs de weg

Foto: Julia van Hagen

WEST-FRIESLAND – Producten lokaal en vers van het land worden steeds vaker zelf verkocht langs de weg. Consumenten willen liever vers van het land in plaats van uit de supermarkt. Vier boerenbedrijven openen hun deuren en laten zien wat er gebeurt met de producten voordat ze in hun boerenwinkeltje belanden.

Voornamelijk in Noord-Holland kan je er niet omheen. Bordjes langs de weg en verse producten in houten kistjes. De zogenoemde stalletjes langs de weg zijn steeds meer in het straatbeeld verschenen. Sinds de corona crisis hebben de stalletjes zelfs een heuse boost gekregen. Het sluiten van de horeca en consumenten die meer tijd hebben om te kijken waar hun eten vandaan komt, maakte dat steeds meer boeren hun producten direct verkopen aan de consument.

Een Facebookgroep, West-Friese Verkoopstalletjes langs de weg. Bij deze groep zijn verkopers, boeren en telers aangesloten die hun producten langs de weg bij hun bedrijf op het erf verkopen.

Sinds corona is het een mooie manier geworden om toch een leuk uitje te hebben, alleen of met het gezin, lopend, met de fiets of met de auto. Er zijn mensen die er een hele tour door de kop van Noord Holland van maken. Je bedenkt van te voren wat je wilt kopen: vlees, zuivel, groente, fruit, bloemen enz. Aan de hand hier van kun je op de site van de westfriese stalletjes opzoeken waar je dit kunt vinden en wat ze bij de diverse stalletjes verkopen. In de Facebookgroep staan ook al uitgeschreven routes. Handig als je het lastig vindt zelf een route te maken.

Naast de verkoop kun je bij sommige boerderijen ook gelijk het hele proces bekijken, zoals bij belevingshoeve Veldzicht. Hier kun je het hele proces van koe tot eindproduct zien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *