Douane vindt het gebruik van Chinese scanapparatuur verantwoord

Douane vindt het gebruik van Chinese scanapparatuur verantwoord

De Nederlandse douane heeft aangegeven achter de Chinese scanapparatuur van Nuctech te blijven staan. De douane gebruikt deze apparatuur tijdens controles in de Rotterdamse haven. “Door de maatregelen die wij nemen is het in onze ogen verantwoord om met de genoemde scanapparatuur te werken.”

De douane gebruikt de scanapparatuur van het bedrijf Nuctech niet alleen voor het controleren van containers, maar ook voor vrachtwagens en reizigersbagage. De leverancier is deels in handen van de Chinese staat, waardoor veiligheidsdeskundigen vrezen voor spionage en het verzamelen van handelsdata. Nuctech geeft aan dat de verzamelde data eigendom zijn van de klant. Met andere woorden: Nuctech kan er zelf niets mee. Toch is er ongerustheid dat data via het bedrijf worden doorgespeeld naar de Chinese overheid.

China-correspondent van het Financieel Dagblad (FD), Anouk Eigenraam, legt de gevoeligheid van deze data uit. “Het betekent dat een land dat in feite een economische tegenstander is, weet wat voor stoffen, materialen en welke mensen er over de grens gaan. Dat zijn gegevens die je goed kan gebruiken ten voordele van jezelf.”

De douane wijst ter verantwoording naar de maatregelen die ze nemen. Een woordvoerder licht het volgende toe: “Het bedrijf in kwestie wordt door de Nederlandse overheid op deze markt toegelaten. Onafhankelijk van welke leverancier dan ook, zoekt de douane continu naar het optimaliseren van de veiligheidsmaatregelen. Er is ook contact met collega douane-organisaties in andere landen, waarbij veiligheidsrisico’s van de gebruikte systemen een terugkerend thema is. Zoals altijd zijn wij alert op de veiligheidsrisico’s en passen daar onze processen op aan.” Volgens de douane is er sprake van een gesloten datanetwerk. Het systeem is niet verbonden aan hun eigen datasysteem, waardoor er geen overdracht kan plaatsvinden. “Daar moet je dan vanuit gaan”, zegt Eigenraam. “Experts hebben aangegeven dat het moeilijk te zeggen is of het in de toekomst wel kan gebeuren. Het is niet bekend of er ‘achterdeurtjes’ in de software zijn gebouwd. De douane heeft niet gereageerd op mijn vragen of de apparatuur van tevoren gecontroleerd is.”

Kamervragen

Ondanks de toezeggingen van de douane heeft de berichtgeving van het Financieel Dagblad een paar Tweede Kamerleden wakker geschud. VVD’ers Dilan Yesilgöz-Zegerius en Helma Lodders hebben in een schriftelijke Kamervraag aan de minister van Justitie en Veiligheid, Fred Grapperhaus, gevraagd of er op de scanners een risico- en veiligheidsanalyse is uitgevoerd. Het antwoord laat nog even op zich wachten.

De VVD’ers krijgen bijval van PVDA’er Attje Kuiken. Zij stelde soortgelijke vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren en staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen. Ze vroeg zich onder andere af of er in het bijzonder rekening is gehouden met het feit dat Nuctech in Chinese handen ligt.

In de Kamervragen van Yesilgöz-Zegerius en Lodders kwam ook de ban van Nuctech in landen als de Verenigde Staten, Canada en Litouwen naar voren. In de Westerse landen is er al langer wantrouwen in technologie van Chinese komaf. Telecombedrijf Huawei is eerder al geweerd door onder andere Donald Trump en de Britse premier Boris Johnson. Dezelfde argwaan speelt nu parten voor Nuctech. Ook in het Europees Parlement worden er momenteel vragen gesteld over het bedrijf.

De leverancier

Nuctech stond niet open voor verdere vragen, maar in gesprek met het FD heeft de directeur van dit bedrijf, Robert Bos, aangegeven dat ze al zeventien jaar met overheden werken en dat er nog nooit een incident met data is geweest. De oprichter van Nuctech is Hu Haifeng, de zoon van Hu Jintao, die van 2003 tot 2013 de president van China was. Op hun site is te zien dat het bedrijf in het land van oorsprong een snelle groei kende, met onder meer een lucratief contract tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Dit breidde zich in de jaren erna uit tot het leveren van beveiligingsapparatuur bij de Expo 2015 in Milaan, het tennistoernooi Wimbledon Open in 2015 en de Olympische spelen van 2016 in Brazilië.

Ondertussen is Nuctech dus in de Europese Unie uitgegroeid tot een belangrijke leverancier van (lucht)havenbeveiligingsapparatuur. De Europese Commissie heeft echter wel al eens een paar standjes uitgedeeld aan het bedrijf, omdat het niet voldeed aan de afspraken van de Europese interne markt. De producten zouden te goedkoop zijn. Dit is tevens de reden dat de producten zo gewild zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *