Winkels weer beperkt open voor afhalen: “Een hele kleine stap naar het normaal”

Vanaf vandaag, tien februari, is er weer een heel klein beetje meer mogelijk voor winkeliers en andere ondernemers in de detailhandel. Niet essentiële winkels mogen weer open voor afhalen. Onder strikte voorwaarden. 

Marie-France Schutz is eigenaresse van een kledingzaak in Hoorn. Ze is klaar voor de versoepeling: ”We zetten een tafel voor de deur en daar zetten we de bestellingen op. We laten mensen niet binnen, maar de deuren staan open.” Ze is blij dat er nu voorzichtig íets meer mogelijk is, maar het had wat haar betreft nog wel wat sneller gemogen: “Het voelt wel als een hele kleine stap naar het normaal.”

Haar winkel was ook klaar voor een stapje meer openheid, denkt ze: “Wat ik een hele goede tussenoplossing had gevonden, is werken op afspraak. Wij hebben een grote winkel, 1000 vierkante meter. Als we dan bijvoorbeeld per uur vijf klanten binnenlaten, op afspraak, dan kunnen wij gewoon weer onze normale collectie verkopen.”

Bezorgen

De onderneemster hield zich de afgelopen weken al bezig met het bezorgen van producten. “Heel erg arbeidsintensief”, daarom is ze toch wel blij met de versoepeling, nu mensen zelf pakketjes op mogen halen. “Normaal heb ik misschien honderd klanten op een dag, waar dat er nu twintig zijn. Maar voor die twintig klanten ben ik eigenlijk de hele dag bezig, om al die pakketjes te bezorgen.”

Een boekwinkel in Houten is ook veel tijd kwijt aan het bezorgen van producten en had om die reden ook geen tijd om voor camera te reageren: “We stappen voor de verkoop van een puntenslijper al op de fiets. Dat kost veel tijd en energie, maar anders komt er helemaal geen geld meer binnen”, laat hij telefonisch weten. Hij noemt de versoepeling vooral symbolisch. “Veel zal het niet helpen.”

‘Symbolisch’ is volgens Schutz wat te kort door de bocht, maar ook zij verwacht niet dat het heel veel extra omzet zal opleveren. “Wij gaan pas écht weer verkopen als onze winkel open mag.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *