Toeteren op het Tuindorp Westcomplex in Utrecht

Toeteren op het Tuindorp Westcomplex in Utrecht

Sinds de invoer van de avondklok om Corona tegen te gaan, hoor je eigenlijk alleen maar negatief nieuws. Vooral jongeren en studenten deden veel aan rellen en kwamen zo negatief in het nieuws rondom de avondklok. Vooral de eerste paar avonden waren er veel rellen in grote steden. Maar bij een studentencomplex in Utrecht bedachten ze iets om van de avondklok iets positiefs te maken.

Bij het studentencomplex Tuindorp West in Utrecht hebben ze iets bedacht om een positieve draai te geven aan de avondklok. Diederick Terwel bedacht samen met zijn huisgenoten het toeteren op vuvuzela’s om stipt 21.00 uur. Elke avond telden ze af naar negen uur en begonnen ze een minuut lang te toeteren. Op dag twee deden al meer andere huizen mee en nu een paar weken later, doen blazen verschillende huizen mee en zijn het ook meer toeters geworden dan alleen vuvuzela’s. Tegenwoordig zijn er ook bewoners die meeblazen op trompetten en saxofoons. Daarnaast doen andere bewoners mee door op de galerij te gaan staan of mee te gillen en schreeuwen. Ook zijn er acties bedacht met een studentikoze gedachte zoals het opdrinken van een biertje in een hele korte tijd.

Diederick vindt het fijn dat andere huizen ook meedoen, want zo laat je als huis aan elkaar weten dat alle huizen in hetzelfde schuitje zitten. En dat we samen moeten doorgaan zodat corona zo snel als mogelijk kan verdwijnen als iedereen zich aan de maatregelen houdt. “Het creëert een soort samenhorigheidsgevoel met elkaar, waardoor ik in ieder geval het gevoel heb dat ik niet alleen ben in deze tijd. Het voelt elke avond een beetje als oud en nieuw door het toeteren. Of ik het tot 3 maart volhoud weet ik niet, maar voor nu is het nog steeds elke avond grappig. Tot nu hebben we ook nog geen negatieve reacties gehad, dus ik ga ervan uit dat iedereen het nog steeds leuk of grappig vindt.”

Buurtbewoners Esther, Merel en Valerie vinden het ook elke avond een leuke toevoeging in deze saaie tijd. Esther: “Persoonlijk vind ik het echt een mega leuke actie, elke avond om 21.00 uur ga ik toch op de galerij staan om mee te klappen en te luisteren naar het getoeter. We hebben toch niets beters te doen in deze tijd dus ik vind het elke avond iets leuks. Zelf heb ik het ook nog geen moment vervelend gevonden. Als het bijvoorbeeld tijdens een vergadering is, is het ook niet erg want het duurt maar een minuut.” Valerie: “Ik toeter niet mee, omdat ik geen toeter heb maar als ik die had, had ik zeker meegedaan. Ik probeer wel mee te doen qua klappen en soms neem ik ook een biertje erbij. Ik vind het een leuke actie om de positiviteit erin te houden. Je hoort eigenlijk veel negatief nieuws als het gaat om studenten en corona maatregelen. Maar dit is iets positiefs wat laat zien dat jongeren zich echt wel aan de maatregelen willen houden.” Merel blaast zelf ook iedere avond vrolijk mee op een toeter: “Het is lekker vrolijk en je doet het samen. Zelf ben ik wel benieuwd wat de buurt hierachter ervan vindt. Maar we hebben nog geen klachten gehoord. Dus het zal wel goed zijn. Ik kan me wel inbeelden dat mensen het na een tijdje irritant beginnen te vinden.”

De avondklok is ingezet door de overheid om corona tegen te gaan. Hij werd ingesteld op 23 januari 2021 tijdens een persconferentie en zou duren tot 10 februari. Volgens de overheid zijn de coronacijfers nog niet laag genoeg. Daarom is de avondklok verlengd tot 3 maart. De avondklok houdt in dat je niet naar buiten mag tussen 21.00 uur en 4.30 uur. Je mag alleen naar buiten om de hond uit te laten of als je voor werk naar buiten moet, maar dan heb je een eigen verklaring en werkgeversverklaring nodig. Sinds de komst van de Britse variant is het versoepelen van de huidige maatregelen niet mogelijk en verwachten de virologen dat de derde piek in maart zal plaatsvinden. Dan is corona ook officieel een jaar in Nederland en zitten we al een jaar in een intelligente lockdown, zoals Minister-president Mark Rutte het noemt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *