Groeiende kans op bijstandsfraude en jongvolwassenen met een uitkering

Groeiende kans op bijstandsfraude en jongvolwassenen met een uitkering

Gemeentehuis Heemstede

De gemeente in Heemstede uit haar zorgen en zij is niet de enige. In heel Nederland stijgt het aantal uitkeringen schrikbarend. Vooral onder jongvolwassenen met een leeftijd tot 27 jaar groeit het aantal aanvragen momenteel sterk. Volgens het CBS zijn er bij hen namelijk drieduizend bijstandsuitkeringen meer dan het jaar ervoor. Daarnaast heeft de gemeente een groeiende zorg om het controleren van uitkeringsfraude, want op huisbezoek gaan is niet ‘coronaproof’.

Dat het aantal uitkeringen zo fors stijgt is niet verwonderlijk volgens de gemeente. Sinds de coronacrisis en de bijkomende lockdown, hebben veel mensen hun baan verloren. Hierdoor hebben zij geen inkomen meer en kunnen zij bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen. Denise Janssen is consulent werk en inkomen en heeft dagelijks te maken met de vele aanvragen. ‘’Zeker de zelfstandigen vragen momenteel om financiële steun. Ook zien we dat jongeren die net afgestudeerd zijn een uitkering bij ons aanvragen. Deze groep hadden wij voor de coronacrisis niet’’, aldus Janssen. De gemeente doet er alles aan hen zo spoedig mogelijk te kunnen helpen, maar de stapel met aanvragen wordt telkens groter.

Myrthe was een van de jongvolwassenen die door de coronacrisis tijdelijk zonder baan zat. Door de lockdown moest de horecagelegenheid waar zij werkte dicht en kon haar werkgever haar niet meer voorzien van loon. ‘’Je verwacht gewoon niet dat je op deze leeftijd al een uitkering moet aanvragen dus dat voelde als falen’’, vertelt Myrthe.

Voor de gemeente is de toenemende uitkeringsaanvraag niet het enige probleem op dit moment. Het controleren op fraude is namelijk vrijwel onmogelijk. ‘’Als wij fraude vermoeden gaan wij normaal gesproken samen met de rechercheurs op huisbezoek, maar mensen mogen dit weigeren vanwege Corona’’. De gemeente hoopt hier snel een oplossing voor te bedenken, momenteel is deze er namelijk nog niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *