Hoop voor de evenementenbranche en liefhebbers

Hoop voor de evenementenbranche en liefhebbers

Afsluiting main stage Mysteryland, 2019

Evenementen, wat zijn dat? Inmiddels ligt de evenementenbranche al zo lang stil dat we ons amper meer voor kunnen stellen hoe het is om met zoveel mensen zorgeloos bij elkaar te komen. Gelukkig komt er komt licht in de duisternis, want de test-evenementen van Fieldlab gaan van start! Maar wat gaat dit betekenen?

Fieldlab Evenementen is ontstaan vanuit de evenementenbranche in samenwerking met de overheid. Ze worden ondersteund door vier Ministeries: Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid. Ze hebben samen met wetenschappelijke partijen zoals: TNO, Radboud UMC, TU Twente en TU Eindhoven aan een onderzoeksplan gewerkt. In een kabinetsbesluit in december werd besloten dat Fieldlab Evenementen aan de slag mocht. Wegens de Britse Coronavariant, trapte de overheid op de rem, maar de test-evenementen hebben nu toch toestemming om van start te gaan.

Belangrijk om te weten is dat het onderzoek niet medisch is. Het gaat om de contactmomenten en de duur daarvan.

Er zullen 4 type evenementen zijn die onderzocht worden.

Binnen passief en actief, buiten actief en buiten actief, festival. Bij binnen passief moet je denken aan theatervoorstellingen of een bioscoop. Bij binnen actief zou je kunnen denken aan een concert in de Ziggo Dome. Buiten actief zijn bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en buiten actief, festival zijn de 2 evenementen die in Biddinghuizen op het terrein van Lowlands plaats gaan vinden.

Fieldlab gaat alleen over het onderzoek, de invulling van de evenementen is aan de organisatoren.

Hoe worden de evenementen aangepakt?

In het theater wordt gewerkt met drie bubbels. De bubbels zorgen ervoor dat verschillende situaties en gedrag getest kunnen worden. De bubbels bestaan uit een groep van 250, 200 en 50 personen. 10% van de mensen doet aan de deur een sneltest, deze mensen horen van tevoren al of zij in de bubbel zitten die de sneltest doet. Op deze manier kan gezien worden wat voor impact sneltesten zouden hebben bij evenementen. Daarnaast moet iedereen maximaal twee dagen van tevoren een PCR-test ondergaan en vijf dagen na afloop nogmaals. Zo kunnen ze zien of er eventueel een besmetting heeft plaatsgevonden.

Bij de theatervoorstelling zal de bubbel van 250 personen tijdens de pauze blijven zitten en krijgen een borrelbox. Zo kan getest worden wat voor invloed dat op onderlinge contactmomenten heeft. Personeel wat langsloopt om de boxen uit te delen, heeft minder contactmomenten dan 250 mensen die naar de bar lopen. Voor de meting krijgen de deelnemers een elektronische tag mee. Door middel van een signaal wordt gemeten hoeveel mensen bij elkaar in de buurt zijn en hoelang dit duurt. Daarnaast wordt er ook een video-analyse gedaan. In het theater zullen mensen binnen anderhalf meter bij elkaar geplaatst worden zonder spatschermen. Bij een andere test zullen mensen in een dambordopstelling zitten. Zo kan de invloed van placeren gemeten worden.

Voor de bubbels wordt gewerkt met verschillende foyers. De bubbels krijgen allemaal een aparte ingang, bar en toiletvoorzieningen. Zo heeft de Ziggo Dome bijvoorbeeld verschillende bars. Als je binnenkomt in bubbel een dan kom je van ingang een. De groep mensen wordt omheind en kan naar de dichtstbijzijnde bar.

Heeft het vaccineren nog invloed op de evenementen?

“Je moet hoe dan ook een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Ook als je al gevaccineerd bent moet je dit kunnen laten zien. Dit komt omdat het nog niet bekend is of je besmettelijk blijft na de vaccinatie. Deelnemers moeten een paar uur van tevoren een gezondheidsverklaring invullen. Daarnaast wordt een temperatuurmetingen aan de deur gedaan.” aldus, Tim Boersma de woordvoerder van Fieldlab.

Hoe zit het privacy-technisch met alle voorwaarden voor deelnemers?

Volgens Boersma is alles afgedekt. “Voor de PCR-testen hebben we een samenwerking via het Ministerie VWS met een externe partij. Alles wordt geanonimiseerd en er wordt gebruik gemaakt van een privacy-statement. Alles is voorgehouden aan een gespecialiseerde advocaat. Het downloaden van de app is een van de voorwaarden om deel te nemen.”

Hoe zit het met de festivals?

Fieldlab gaat samen met organisatoren MOJO en ID&T twee festivals doen op het terrein in Biddinghuizen. De exacte data hiervoor is nog niet bekend, maar deze zullen in maart plaatsvinden. Er zal een dance- en muziekfestival plaatsvinden met beiden 1500 bezoekers. Er is nu ook een garantiefonds in het leven geroepen.

D66 deed hier een voorstel over. “Organisatoren, artiesten en producenten lopen veel risico als zij nu beginnen met de organisatie van evenementen in de zomer en het najaar. Want wie weet kunnen festivals dan weer niet doorgaan. Wij willen voorkomen dat deze organisaties omvallen. Met deze steunmaatregel kunnen festivalorganisatoren aan de slag. Kan het evenement toch niet doorgaan? Dan betaalt de overheid de kosten.”

Volgens Tim Boersma van Fieldlab, zou er in september wellicht weer wat mogelijk kunnen zijn. De mate waarin is nog afwachten nu alle test-evenementen van start gaan, maar het is een mooi vooruitzicht voor alle liefhebbers van evenementen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *