Fastfood: wel of niet weren?

Fastfood: wel of niet weren?

Verschillende gemeentes, waaronder Utrecht, willen fastfoodketens kunnen weren. Ook willen ze het consumeren van fastfood bespreken. Om dit te kunnen realiseren hebben ze een brandbrief gestuurd naar de staatsecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De gemeentes Amsterdam, Ede, Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben gevraagd aan Blokhuis of zij de wettelijke macht kunnen krijgen om eventuele nieuwe fastfoodketens te kunnen weren. p dit moment hebben ze die mogelijkheid namelijk niet. Het versturen van de brandbrief heeft alles te maken met de huidige situatie: de coronapandemie. Er wordt verwacht dat veel panden leeg komen te staan door het faillissement van bijvoorbeeld horecabedrijven.

Overgewicht in Nederland

De overheid is al jaren bezig met het voeren van de strijd tegen fastfood. Alleen zonder veel resultaat. Sinds de jaren 80 wordt Nederland dikker. Uit Onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat één op de drie Nederlanders te dik is. De kans op hart- en vaatziekten neemt daarmee toe en daarmee indirect de kosten voor de samenleving ook. Tijdens de huidige pandemie wordt ook duidelijk dat je kwetsbaarder bent als je leidt aan overgewicht.

Lokaal

Ook Utrecht heeft verschillende initiatieven gekomen om haar bewoners gezond te laten eten, bijvoorbeeld JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Een Expertisecentrum JOGG is in het leven geroepen om jongeren te motiveren om gezond te eten. “Echter heeft dit ook weinig vooruitgang geboekt”, laat VVD-raadslid Dimitri Gilissen weten. Zijn partij is tegen het sturen van de brandbrief. “Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Het is beter als wij het van onderaf stimuleren, dan het van bovenaf opleggen.”

Ook de partij Stadsbelang Utrecht is tegen. Zij vinden dat het niet uitmaakt hoeveel fastfoodketens er zijn.  “Je kunt natuurlijk altijd je fastfood via Thuisbezorgd bestellen, dat verandert mijn eetgedrag ook niet”, vult Stefan Gaillard van Stadsbelang Utrecht aan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *