Wallstreet vs. Reddit

Wallstreet vs. Reddit

Shutterstock.com

Gamestop is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf dat alles verkoopt wat met videogames te maken heeft. Omdat het slecht ging met het bedrijf besloten een aantal wallstreet hedgefondsen te gokken op een prijsdaling van de aandelen van Gamestop, maar ze hielden geen rekening met de kracht van het internet.

Reddit is een populair internetforum waar er verschillende pagina’s zijn voor allerlei onderwerpen. Zo ook voor de aandelenmarkt. Op de pagina r/wallstreetbets discussiëren de leden over ontwikkelingen in de aandelenmarkt. Eén gebruiker met de naam ‘u/deepfuckingvalue’ viel op dat 140% van de aandelen waren uitgeleend. Hij deelde dit op wallstreetbets waardoor een beweging in gang gezet werd. De destijds ruim 2 miljoen leden kochten massaal gamestopaandelen waardoor de prijs omhoog schoot. De gebruiker die het allemaal in gang zette, zette zelfs al zijn spaargeld in (ruim $50.000). Op het hoogst was één aandeel bijna $400 waard. De waarde van het portfolio van u/deepfuckingvalue oversteeg op een gegeven moment $47 miljoen.

Voor de hedgefondsen die aandelen geleend hadden om te verkopen en later bij een lagere prijs terug te kopen had dit grote gevolgen. Hedgefonds Melvin Capital verloor in januari 53% van zijn kapitaal, ongeveer $4,5 miljard. Melvin Capital moest geld lenen van andere investeerders om zo nog even het hoofd boven water te houden.

Voorlopig is de storm even gaan liggen. Een aantal handelsplatformen zoals Robinhood hebben besloten de handel te beperken of zelfs tijdelijk volledig stop te zetten. Zij deden dit naar eigen zeggen om de beleggers te beschermen. Door onder andere deze beperkingen is de prijs al een aantal dagen sterk aan het dalen en zijn de particuliere beleggers die pas laat hebben geïnvesteerd de pineut. Zij zien nu hun investeringen in rap tempo in waarde dalen. De grote winnaars zijn degene die vroeg instapte en op tijd verkocht hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *