Invoering statiegeld op blikjes; gaat het helpen tegen milieuvervuiling?  

Invoering statiegeld op blikjes; gaat het helpen tegen milieuvervuiling?   

Naast plastic flessen en bierflesjes zijn ook blikjes aan de beurt voor statiegeld. Per 31 december 2022 wordt het statiegeld ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu, D66) in een brief aan de Tweede Kamer, omdat het aantal blikjes als zwerfafval toeneemt. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend, net als voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks worden gekocht in te zamelen en te recyclen. Uit recente cijfers over het jaar 2020 blijkt dat het aantal blikjes in het milieu met 27 procent is toegenomen. Het gaat dan om een hoeveelheid van zo’n 150 miljoen blikjes. Dit zijn ongeveer 25 olympische zwembaden vol. Waar je de blikjes in kan gaan leveren, is nog niet precies vastgesteld. Waarschijnlijk worden deze inleverplekken dezelfde als bij plastic flesjes; supermarkten of andere verkooppunten.

Milieuorganisaties zijn erg bij met de invoering. Blik is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de gezondheid van een dier. Volgens een ruwe schatting van de Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat jaarlijks ongeveer 12 duizend koeien letsel oplopen en ongeveer 4 duizend koeien overlijden door het eten van blik. Hierbij gaat het meestal niet op een heel blikje, maar om stukjes blik. Hele blikjes worden door maaimachines versnipperd tot kleine scherven die in het gras verdwijnen. Veearts Leen Stam heeft dit tijdens zijn werk vaak langs zien komen en legt uit wat er gebeurt met een koe. ‘’De blikscherven komen terecht in de netmaag van de koe. De medische term hiervoor is ‘scherp-in’. Dit kan leiden tot irritatie van het buikvlies of zelfs de dood door scherven die prikken in het hart.’’

Naast milieuorganisaties zijn afvalrapers ook blij met de invoering van statiegeld op blikjes. Paul Kaaijers, afvalraper als vrijwilliger, vertelt dat hij blij is met de nieuwe maatregel, maar ook zijn twijfels heeft over de praktische uitwerking. ‘’Ik hoop dat het werkt, dat weet ik niet zeker. Het wordt afwachten of mensen het straks wel gaan bewaren in plaats van op straat te gooien.’’ Paul loopt drie dagen per week door Culemborg om afval te rapen. Hij schat dat ongeveer 30 procent van het afval dat hij raapt bestaat uit blikjes. Paul is lid van een werkgroep zwerfafval in Culemborg. Deze groep bestaat uit vrijwilligers die, net als Paul, een paar keer in de week afval ruimen om zo een schonere buurt te creëren. ‘’Ik vind vooral blikjes van Red Bull, dat is blijkbaar een populair drankje’’.

Over de auteur

Nicolette Weideman

Welkom op mijn site, mijn naam is Nicolette Weideman. Mijn vlak van interesse is erg breed; filmen, regisseren, editen, interviewen en schrijven. Voor de camera staan en mensen wat bijbrengen over bepaalde onderwerpen is mijn passie. Mijn interesses liggen op het gebied van misdaadonderzoek tot shownieuws en van kunst tot de meest zeldzame sneakers. Ik ben erg nieuwsgierig, leergierig, creatief en enthousiast. Dat zijn in mijn ogen de juiste eigenschappen om een goede journalist te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *