Chinees Nieuwjaar anders dan normaal

Chinees Nieuwjaar anders dan normaal

De toegangspoort in de Chinatown van Den Haag ligt er verlaten bij tijdens de opening van het Chinees Nieuwjaar.

Iedereen kent het wel. Aftellen naar het nieuwe jaar, gevolgd door vuurwerk en muziek. Op de meeste plekken ter wereld gebeurt dit uiteraard op de nacht van 31 december op 1 januari, maar de Chinese gemeenschap viert Nieuwjaar pas in de maanden januari en februari en dan vijftien dagen lang. Het Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het Lentefeest. De datum wanneer het nieuwe jaar ingaat, verschilt per jaar en dat heeft te maken met de Chinese kalender. Ze hanteren namelijk de zogenaamde maankalender, die niet synchroon loopt met de kalender die wij in Nederland kennen. Dit jaar begonnen de festiviteiten op 12 februari. Het mag geen verrassing zijn, maar ook dit feest is door de coronamaatregelen een stuk minder groot. Geen spectaculaire drakendansen of vuurwerkshows in de Chinatowns van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, maar een akelige stilte met hier en daar een enkele passant. Eén ding is zeker: ze liepen daar niet om het Chinees Nieuwjaar in te luiden.

Tim Kan is geboren in het jaar van de Os en 48 jaar later luidt hij in tijde van Corona opnieuw het jaar van de Os in. De jaren worden vernoemd naar twaalf dieren en om de twaalf jaar komt dat dier weer terug. “Elk dier heeft natuurlijk een bijzonder karakter. Het is een symbolische gedachte”, legt Kan uit. Zo staat een os bekend om zijn doorzettingsvermogen en is het voor zijn geliefden een ware rots in de branding.

Kan weet als geen ander hoe belangrijk het feest is voor de Chinese gemeenschap. “Het betekent voor ons teruggaan naar je familie. In China heb je zelfs volksverhuizingen. Mensen trekken vanuit de dorpen naar de stad om daar te gaan werken. Meer dan de helft van het jaar blijven ze daar om vervolgens met het gespaarde geld tien dagen op vakantie te gaan. Dan gaan ze terug naar hun dorpje om Chinees Nieuwjaar te vieren.” Het valt Kan op dat ook hier in Nederland het feest steeds uitbundiger wordt gevierd. “Jongeren beginnen het steeds meer te waarderen. Het is best uniek dat Chinees Nieuwjaar in Nederland in verschillende steden wordt gevierd.” Nederland kent drie Chinatowns in welteverstaan Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook in Utrecht en zelfs in Limburg wordt Chinees Nieuwjaar gevierd.

Cees Camphuis heeft een Chinese vrouw en geniet altijd met volle teugen van het feest. “Als je ziet dat ze het in China wel kunnen vieren en wij nog niet, is dat wel een tegenvaller. Ze hebben het daar waarschijnlijk goed aangepakt”, doelt hij op de maatregelen aangaande het virus. Hij heeft het Lentefeest wel eens meegemaakt in China, maar geeft aan dat er normaliter weinig verschil is met de viering in Nederland. “Het is wel zo dat je daar in elke straat drakendansen hebt, maar het vuurwerk wat ik daar gezien heb, viel me tegen ten opzichte van wat wij als Europeanen gewend zijn.”

Helaas is er dit jaar helemaal geen vuurwerk te zien in Nederland en blijft het bij proosten op afstand:

xin nian kuai le

gong xi fa cai

wan shi ru yi

xin xiang shi cheng

he jia yuan le

shen ti jian kang

(Chinese nieuwjaarsgroet, waarin veel voorspoed, geld en gezondheid wordt toegewenst)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *