“Het lijkt allemaal een sprookje, maar eigenlijk is het kinderhandel”

“Het lijkt allemaal een sprookje, maar eigenlijk is het kinderhandel”

Roelie Post verzamelde kranten uit de tijd dat zij als klokkenluider de interlandelijke adopties bekritiseerde.

Kinderdiefstal, corruptie, vervalsing van documenten, en onethisch handelen van ambtenaren, dit is nog maar een greep uit nieuwe onderzoeksresultaten die een groot vraagteken zetten achter de adopties van kinderen uit het buitenland. Minister Sander Dekker stelde Commissie Joustra in, om onderzoek te doen naar de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid bij interlandelijke adopties.

De focus lag vooral op adopties uit Sri Lanka, Brazilië, Colombia, Indonesië en Bangladesh. Hoewel het in eerste instantie ging om de dertig jaar tussen 1967 en 1997, heeft de commissie ontdekt dat het gaat om een structureel probleem, dat nog steeds speelt. Er is besloten om adopties van kinderen uit het buitenland tijdelijk stil te leggen.

Lopende adopties worden echter nog wel afgemaakt. Iets wat Joan Hansink, oud-voorzitter van United Adoptees International, liever niet ziet gebeuren. “Hoe weten we nou dat deze kinderen wél legaal worden geadopteerd?” Het gebrek aan controlemogelijkheden lijkt het probleem. “Je hebt het Kinderrechtenverdrag artikel 20 en 21, dat is opgesteld voor kinderen in nood. Adoptie staat daarin als allerlaatste redmiddel. Daarna kwam het Haags adoptieverdrag, waarin 66 landen afspraken hebben gemaakt over interlandelijke adopties. Het woord zegt het al, het is een intentieverklaring. Er is géén controle, géén toezicht en er zijn géén strafmaatregelen. In werkelijkheid is dit verdrag een vrijbrief voor de adoptielobby.”

Roelie Post, oud-ambtenaar van de Europese Commissie in Brussel, onderzocht eind jaren negentig de kinderrechten van Roemenië in de tijd dat dit land bij de Europese Unie zou aansluiten. Toen zij tijdens haar bezoek ‘kindertehuizen met wel 300 baby’s’ aantrof maakte ze melding van een adoptielobby die zij als volgt omschrijft: “Adoptie, het lijkt allemaal een sprookje, maar eigenlijk is het kinderhandel.” Ze is vervolgens door de Europese Unie op een zijspoor gezet, maar heeft zich via de organisatie ‘Against Child Trafficking’ ingezet tegen adoptie.

We moeten afstappen van het sentiment van ‘goed doen’, noemen Joan Hansink en Roelie Post. Ze doen hieronder hun verhaal.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *