Huisdieren erg in trek bij Nederlanders in coronatijd

Huisdieren erg in trek bij Nederlanders in coronatijd

Nederlanders kopen en adopteren massaal huisdieren in de coronatijd. Beeld: Elias de Pater.

Nederlanders kopen en adopteren massaal huisdieren in de coronatijd, vooral honden en katten zijn populair. Volgens de Dierenbescherming waren de dierenasiels nog nooit zo leeg. De wachtlijsten bij hondenfokkers zijn maandenlang en soms moeten mensen wachten tot anderhalf jaar. Waarom kopen mensen juist nu een huisdier? In het audio-interview vertelt Christi Bakhuyzen waarom ze een hamster heeft gekocht en Heleen de Boer vertelt waarom ze een hond heeft gekocht.

Sharon de Heer werkt als medewerker bij de Dierenbescherming en zij vindt het fantastisch om te zien dat er zoveel huisdieren worden geadopteerd. “Waarschijnlijk komt het omdat veel mensen nu thuiszitten en dus veel tijd hebben om in de dieren te investeren. Daarom vinden veel mensen het een perfecte tijd om een huisdier aan te schaffen. Wij maken bij plaatsing altijd een goede selectie om terugbrengen te voorkomen. Tegelijkertijd is het ook spannend of de asielen straks niet ineens vol zitten met dieren die niet alleen thuis kunnen blijven als mensen weer vaker van huis gaan.”

Sinds de coronacrisis begon, is de vraag naar huisdieren explosief gestegen. De Dierenbescherming volbracht 30 procent meer adopties in 2020 ten opzichte van 2019. Honden en katten zijn volgens de Heer de meest gewilde dieren. Bij fokkers zijn de wachtlijsten opgelopen van maanden tot soms wel meer dan een jaar. Honden van fokkers zijn echter erg duur. Een puppy zonder stamboom kost ongeveer 450 euro en een puppy met stamboom kost 1250 euro. Daar komen nog eenmalige kosten van 170 euro en de kosten van castreren of steriliseren bij. Veel mensen kiezen daarom voor een goedkopere optie: een hond van het dierenasiel. Die kost namelijk ongeveer 140 euro en daar komen ook weer de eenmalige kosten van 170 euro bovenop. Toch kosten honden vanaf dat moment nog bijna 580 euro per jaar volgens Hart van Nederland. Ook op Marktplaats worden veel honden verkocht, maar dierenarts Paul Overgaauw waarschuwde in gesprek met RTL Nieuws voor deze honden. Volgens hem is er een grote kans dat de honden van Marktplaats hondsdolheid kunnen overbrengen op andere honden en zelfs op mensen. Heleen de Boer kocht echter wel een hond van marktplaats en ze vertelt in het audio-interview waarom ze een hond heeft gekocht in de coronatijd.

 

Over de auteur

Elias de Pater

Ik ben Elias de Pater, een 19-jarige journalist studerend aan de Hogeschool Utrecht. Ik schrijf op mijn eigen website over mijn 2 grootste passies: Formule 1 en voetbal. Als journalist weet ik door mijn hobby piano spelen vaak de juiste snaar te raken bij mijn lezerspubliek. Ik heb ervaring als bedrijfsjournalist voor Kwekerij Daylight en Tas Boomkwekerij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *