De deceptie van het NK marathonschaatsen op natuurijs

De deceptie van het NK marathonschaatsen op natuurijs

Beeld: Mick van der Nat

Het is en blijft een mooi gezicht als ons kleine landje massaal erop uitrekt om te schaatsen. Toch genoot niet iedereen van het natuurijs. Zo mocht er geen NK marathonschaatsen op natuurijs gehouden worden, tot verdriet van liefhebbers. 

Johan Boef is journalist bij Proskating. Hij vond het te kort door de bocht van de Nederlandse regering om een Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs geen doorgang te laten vinden. De Oostvaardersplassen was in zijn ogen een goede locatie geweest voor het NK. Vooral doordat er in 2009 bevonden werd dat er niet genoeg toeschouwers bij konden zijn door de slechte bereikbaarheid. Het was niet alleen een deceptie voor de toeschouwers, maar ook voor de schaatsers en hun teams. Veel teams zijn al in zwaar weer en het niet doorlaten gaan van dit spektakelstuk is volgens de journalist verdrietig.

René de Bie is recreatief marathonschaatser en betreurde ook het besluit van de Nederlandse regering. Vooral omdat volgens de Bie er juist mogelijkheden waren om mensen weg te houden bij de Oostvaardersplassen. “Als er een WK veldrijden gehouden kon worden zonder dat er maar een enkele toeschouwer aanwezig kon zijn, hadden wij dat als schaatsgemeenschap ook kunnen bereiken. Het controleren van het ijs kon makkelijk, omdat dat de enige mogelijkheid was om naar het parcours te komen. Met de juiste bereidheid en controle konden ook wij eigenwijze Nederlanders er voor zorgen dat er een groot evenement kon zijn. Helaas besloot de regering anders”, besloot René de Bie.

Het Nederlands kampioenschap mocht dan wel geen goedkeuring krijgen van de regering, toch genoot heel Nederland volop van het schitterende natuurijs. De vele mooie plaatjes die verschenen op social media zullen toch voor veel liefhebbers nog een beetje kijkplezier hebben opgeleverd.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *