Al 6 maanden hevige protesten in India. Wat is er aan de hand?

Al 6 maanden hevige protesten in India. Wat is er aan de hand?

Boeren die naar New Delhi trekken (CC0)

Gevolgen van de Groene Revolutie

Na de Groene Revolutie die de landbouw in heel Azië versterkte tussen 1960 en 1980, kwamen er in India veel boeren bij die producten als rijst en graan verbouwen. “Dat was toen om hongersnood tegen te gaan, maar dat is een beetje doorgeslagen.” Legt Konniger uit. “Bijvoorbeeld in Punjab werd veel gedaan om de productie te verhogen door het gebruik van pesticiden.” Hierdoor is de grond zo vervuilt geraakt dat in de hele deelstaat Punjab, dat groter is dan Nederland, veel aan kanker wordt geleden.

Door de grote hoeveelheden graan, tarwe, suikerbiet en rijst dat door India wordt geproduceerd, verkopen boeren het vaak voor een vaste minimumprijs aan de overheid. Met de nieuwe wetten krijgen multinationals ook de kans om te kopen van boeren. De boeren zijn bang dat de marktwerking ervoor zorgt dat ze hun oogsten moeten verkopen voor te lage prijzen en de minimumprijs wegvalt. Ook denken ze dat multinationals niet gaan investeren in de boeren en het land zelf. “Een multinational denkt vooral aan winst.”

Konniger ziet de oplossing in diversiteit en investeren in betere landbouw. “Geef subsidie op gewassen zoals tomaten, bonen en sla. Nu gaat de meeste subsidie naar rijst, suikerbiet en katoen. Als je een land met groente bebouwd is de grond ook veel beter. Daar zou je naar moeten kijken.”

Eten, kappers en doctoren.

Er zijn nu grote protestkampen rondom New Delhi waar Konniger vaak al heen is geweest om verslag te doen. Wat opvalt is wat voor mensen er te zien zijn behalve de protesterende boeren. “Er zijn zelfs kappers die zichzelf daar hebben neergezet. Ook artsen die een tent hebben opgezet waar ze mensen behandelen die ziek worden.” Een van de kampen heeft zelfs een drukpers met een eigen krant: de Trolley Times.

Dit zorgt voor een positieve sfeer waar zelfs de politie soms wat aan heeft. “De Sikh krijgen vanuit hun geloof mee dat ze iedereen eten moeten geven.” Dus in de kampen staan gigantische keukens waar mensen koken voor iedereen. Zelfs de politie worden ook uitgenodigd om mee te eten. “De boeren zeggen: Dat zijn ook onze zonen maar ze staan alleen aan de andere kant.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *