Vogels in problemen door de vrieskou

Vogels in problemen door de vrieskou

In de eerste week van februari liepen de winterse temperaturen fors op. Van sneeuw tot stevige vrieskou. Het was een verademing voor de Nederlandse bevolking, maar het winterse weer bracht ook een hoop risico’s met zich mee. Voornamelijk vogels kwamen in de problemen door de lage temperaturen. Dierenambulances hadden hun handen vol aan meldingen van verzwakte en onderkoelde vogels. Ook raakte vogelopvangcentra alsmaar voller en voller.

Door de hevige sneeuwval hadden vogels moeite met het vinden van voedsel. Zo bedekte de sneeuw groenvoer, waar veel vogels normaal gesproken van eten. Muizen en andere knaagdieren konden zich beter verstoppen, waardoor roofvogels in problemen raakte. Ook ontstond er een ijslaag op de wateren. Wakken werden steeds kleiner, waardoor watervogels niet meer konden badderen en uiteindelijk een lek verenkleed eraan overhielden. In sommige gevallen vroren watervogels zelfs vast aan het ijs.

Aanhoudende kou
Andra Minnema, assistent-beheerder van Wildopvang De Bonte Piet, concludeert dat vogels niet direct in de problemen komen door de kou. “Vogels zitten normaal gesproken goed in hun wintervetjes, maar als de vrieskou langer aanhoudt zullen de vogels in de problemen komen. Door de belemmeringen van het winterse weer raken ze uiteindelijk verzwakt en onderkoeld.” Dit was ook te merken bij de Dierenambulance Hoorn en omstreken. “Gemiddeld kregen wij tachtig meldingen per dag binnen. Wat extreem veel is! We hopen vooralsnog op een daling, maar we verwachten na het dooien nog een flinke na sleep”, zegt Fred Perrier, voorzitter en chauffeur van Dierenambulance Hoorn en omstreken.

Belemmeringen voor hulptroepen
Het winterse weer was niet alleen nadelig voor vogels, maar ook voor de hulptroepen. Het pad van Wildopvang De Bonte Piet was volledig ingesneeuwd, waardoor de opvang slecht te bereiken was. “Onze dierenambulances kwamen vast te staan of vertoonde kuren, maar dat weerhield ons niet. Desnoods hadden we huur of privéauto’s ingezet, gereden werd er!”, maakt Perrier duidelijk.

Luister naar het audiofragment over vogels en vrieskou

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *