Al wandelend op zoek naar positiviteit

Al wandelend op zoek naar positiviteit

Mindful-wandelcoach Jolanda Hogenbirk wandelt tijdens haar sessies graag in het Amstelpark in Amsterdam.

Steeds meer Nederlanders trekken hun wandelschoenen uit de kast en duiken de natuur in. Door de maatregelen van de coronacrisis lijkt wandelen bijna nog het enige te zijn dat vrijuit kan. Wandelen doet iedereen op een eigen manier. Even een blokje om, een stevige wandeling óf op de mindfulness-manier.

Mindfulness is de afgelopen jaren steeds populairder en er worden steeds meer soorten bij bedacht. Eén van de nieuwste vormen die aan het rijtje toegevoegd kan worden is mindful wandelen. Even een moment écht in het hier en nu zijn en alle andere gedachtes, zoals de volle wasmanden thuis of die belangrijke presentatie van morgen, kunnen vergeten. Mindful wandelen kan stress-verlagend werken, stelt gecertificeerd mindfulness trainer en expert Rutger van der Windt. “Zo’n wandeling kan prettig en stress-verlagend zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Op het moment dat jij in een lastige periode zit, kan het je juist op veel gedachtes brengen. Maar op termijn geloof ik zeker dat, als jij met regelmaat je mindfulness oefent, jouw mindfulness vergroot. Dit heeft dan een positieve uitwerking op hoe je omgaat met stress.”

Jolanda Hogenbirk is oprichtster van Mindwalker en biedt verschillende mindful-wandelsessies aan. Door de burn-out die ze een aantal jaar geleden opliep, ontdekte ze de heilzame werking van deze vorm van wandelen. “Ik ben hier een gelukkiger mens door geworden. Mindful wandelen klinkt zweverig, maar dat is het niet. Het gaat erom heel bewust te wandelen. Genieten van het moment, zoals de sporen van dieren of het knisperen van sneeuw.” Toch zal het niet op iedereen deze positieve werking hebben. “Ieder mens is anders en heeft een eigen doel voor ogen. Voor de ene is het dit, voor de ander is het dat. Heb niet te veel verwachtingen en onderga het gewoon. Mindful wandelen is gewoon echt puur ervaren”, verzekert Hogenbirk.

Luister hieronder het audiofragment over mindful wandelen:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *